
AGAVE AZUL
Geschiedenis van Agave Siroop
Agave siroop is een biologische zoetstof die van nature wordt gewonnen als een melkachtig wit sap van de ananas-vormige kern (Pinas) van de Blue Weber Agave, een cactusachtige plant afkomstig uit Mexico. De Blue Agave plant wordt al duizenden jaren gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Er zijn 136 bekende soorten agave. Het wordt voornamelijk geteeld in hoge westelijke gebieden en de breedbladige planten doen er ongeveer acht jaar over om te rijpen. De plant werd geoogst voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder eten, drinken en kleding. Het is pas sinds kort dat de nectar van de plant werd erkend voor zijn uitzonderlijk zoete eigenschappen.
VERWERKING VAN AGAVE SIROOP
De bladeren en de wortel van de agave worden afgesneden en achtergelaten in de velden, omdat alleen de kern of 'pina' wordt gebruikt. Het sap (inuline) wordt mechanisch gewonnen en gefilterd om de harde vezels te verwijderen. De sappen ondergaan dan hydrolyse tot de inulineketens om te zetten in fructose, gevolgd door vacuüm verdamping om het overtollige water te onttrekken. Zo blijft er alleen geconcentreerde koolhydraten over. De siroop wordt dan gebotteld. De verwerkingsfaciliteiten hebben de nieuwste technologie en apparatuur van roestvrij staal tot hun beschikking. Het proces is duurzaam omdat het water gewonnen uit de Agave wordt hergebruikt. De leverancier werkt onder een fair trade commitment zodat de betrokken boeren hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Er zijn twee verschillende soorten agave siroop. Ons agave nectar is mild en wordt langer gefilterd, zodat het dunner is dan honing. De smaak is neutraal, het verbetert de natuurlijke smaken van eten en drinken zonder dat hun profiel wordt aangetast. Het is gemakkelijk te gebruiken vanwege zijn lichte stroperigheid en het vloeit gemakkelijk. De hoge kwaliteit van deze zoetstof vereist minder filtering en levert de rijke en complexe smaken die agave onderscheiden.
GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN AGAVE SIROOP
Agave siroop bestaat vooral uit fructose (ongeveer 76%) en heeft een lage glycemische index (GI), dus het wordt langzamer in het bloed opgenomen dan gewone suiker. Het is zoeter dan suiker maar bevat minder koolhydraten en calorieën. Fructose stimuleert de aanmaak van insuline niet zoals andere suikers, dus er ontstaat geen 'Sugar Rush'. Agave siroop bevat tot 5% inuline. Agave siroop wordt geproduceerd in verschillende kwaliteiten, variërend in smaak en kleur. De milde variant van agave nectar is qua smaak neutraal, het verbetert de natuurlijke aroma's zonder dat de smaak wordt aangetast. Dit staat in schril contrast met bijenhoning, appelstroop en bepaalde andere natuurlijke suikervervangers die de smaak van de producten die ze zoeten wel veranderen.
TOEPASSINGEN VAN AGAVE SIROOP
Agave siroop is gemakkelijk te hanteren vanwege zijn lichte stroperigheid. Agave nectar kan worden gebruikt om dranken of voedsel te zoeten en wordt gebruikt als een natuurlijke vervanger voor suiker om taarten, koekjes, ontbijtgranen, brood, pudding, gebak, salade dressings, sauzen, marinades, ijs, yoghurt, smoothies en frisdranken, alcoholische dranken en jam te maken. Het kristalliseert niet en is gemakkelijk oplosbaar, zelfs bij koude dranken en het kan prima worden gebruikt om ontbijtgranen te zoeten. Het heeft een hoge zuiverheid, is stabiel in zijn samenstelling met een lange houdbaarheid tot drie jaar. Agave nectar is hygroscopisch (vochtaantrekkend). Dit kan de versheid en houdbaarheid verbeteren wanneer het wordt gebruikt in brood en gebak.
GLYCEMISCHE INDEX EN AGAVESIROOP
Agave siroop is gecertificeerd biologisch. De Agavegewassen die gebruikt worden bij de productie van Agave siroop zijn herbicide en pesticide vrij. Onze agave siroop is koosjer. Glycemische index: Dit is een relatief nieuw begrip, dat belangrijk kan zijn, gezien vanuit een verterings-standpunt. De index is een indicator voor hoeveel uw bloedsuikerspiegel stijgt binnen 2-3 uur na de voedselconsumptie. De meeste koolhydraten worden gewoonlijk omgezet in de eenvoudige suiker glucose, die op de glycemische index gemiddeld de toegewezen waarde krijgt van 100. Hoe hoger de glycemische index is, hoe sneller het je bloedsuikerspiegel verhoogt. Onze agave siroop heeft een glycemische index van 47.
Onze milde variant van agave siroop is neutraal van smaak en kan worden gebruikt om de natuurlijke smaken van koffie, thee, fruit dranken, gebak, vers fruit, fruit smoothies, salade dressings, jam, pudding, ijs, yoghurt, en diverse bereide voedingsmiddelen verbeteren, zonder dat hun smaak aantast.