moerbeien

Moerbeien (Morus)

Al sinds de oudheid wordt hij gezien als de meest wijze boom. De moerbei is een van de laatste bomen die bloeit in de zomer, om zo te wachten met groeien tot de omstandigheden het meest ideaal zijn. Als gevolg van zijn slimme planning is de boom opgedragen aan de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva. Men denk dat de Latijnse naam –morus – afstamt van het woord mora, wat uitstel betekent.

Er zijn 24 soorten van de morus met wereldwijd ongeveer 100 bekende variaties. De meest voorkomende kleuren zijn wit, zwart en rood. Niet vanwege de kleur van de bessen, maar vanwege de kleur van de bloemknoppen en bladeren. Één moerbei kan zelfs verschillende kleuren bessen bevatten, variërend van wit tot donkerpaars zwart. Zijn vorm lijkt op die van de braam, er zitten kleine besjes bij elkaar gegroepeerd in de vorm van een cilinder. De grootte van een cilinder kan tot wel 8 cm reiken. Het lekkerst zijn moerbeien als ze een combinatie van zoet en een beetje scherp zijn.

Onze moerbeien komen uit de Hunza Vallei in Pakistan, waar de vruchten al eeuwenlang een bron van voedsel en leven is voor de plaatselijke bevolking. De moerbei wordt in de zomer vers gegeten, in de winter eet men de gedroogde variant. De inwoners van de Hunza Vallei staan bekend om het bereiken van hoge leeftijden in goede gezondheid, wat vaak wordt toegeschreven aan het eten van rauw, puur natuurlijk voedsel.


Verwerking

Bijna alle inwoners van de Hunza Vallei zijn op een of andere manier betrokken bij de landbouw. Wij werken met boeren die generatie op generatie doorgeven hoe het beste omgegaan kan worden met de zware weersomstandigheden in de regio. Zo kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 47°C, maar in de winter zakken tot -12°C. De moerbei bomen groeien op steile hellingen en worden geïrrigeerd met bron- en gletsjerwater vol mineralen. Het bevat veel natuurlijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het fruit van de hoogste kwaliteit is en zo veel mogelijk goede voedingswaarden bevatten.

De moerbeien worden eenmaal per jaar geoogst, namelijk aan het einde van de zomer. Ze worden met de hand geplukt of voorzichtig losgeschud op een verzamelkleed op de grond. De bessen worden voorzichtig gescheiden van takjes, bladeren en insecten, om ervoor te zorgen dat de delicate huid niet kapot gaat.

Moerbeien zijn ook erg gevoelig als het gaat over de manier van bewaren. Aangezien de periode van oogsten zeer kort is, moeten ze worden geconserveerd door droging. De bessen worden uitgespreid in de zon, veelal op de daken van de boeren. Door het drogen wordt de smaak van de bes intenser. Na dit proces worden de bessen met de hand gesorteerd, om er zeker van te zijn dat alleen de hoogste kwaliteit verscheept wordt.

In overeenstemming met de Hunza cultuur, wordt er in het oogstproces van de moerbei geen gebruik gemaakt van pesticiden of andere chemische stoffen en bevatten de bessen geen conserveringsmiddelen.


Gezonde eigenschappen

Moerbeien zitten vol belangrijke vitamines en mineralen, waarvan kalium het grootste bestandsdeel is. Kalium is belangrijk voor de werking van de spieren, het zenuwstelsel en een normalen bloeddruk. Met 776mg per 100 gram bevat de moerbij meer kalium dan een banaan. Daarnaast is de moerbei een bron van calcium, wat bijdraagt aan bijvoorbeeld het behouden van sterke botten en tanden. De hoge concentratie ijzer is bijzonder voor een bessoort. IJzer draagt bij aan de rondgang van zuurstof door het lichaam, ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan de cognitieve functies van de hersenen.

Groeiende in de natuurlijke, onvervuilde omgeving van de Hunza Vallei, zijn onze moerbeien een bron van ijzer, calcium en kalium. Ze zijn erg lekker als gewoon los fruit, maar ook een goede toevoeging aan bijvoorbeeld muesli. De meeste van onze moerbeien komen uit Pakistan. Het kan echter voorkomen dat de vraag groter is dan het aanbod. In dat geval halen wij een deel van onze producten uit Turkije.

Biologische moerbeien