Cacaonibs Raw

Cacaonibs Raw

Cacaonibs Raw

THEOBROMA CACAO

Geschiedenis

De cacaoplant stamt uit de vruchtbare bossen in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Hier zijn ze nog steeds in het wild te vinden. De dichtbegroeide bomen vormen de middenlaag van het regenwoud, waar ze optimaal kunnen bloeien in een vochtige en schaduwrijke omgeving. Apen en andere dieren openen de peulen, waardoor de bonen worden verspreid. Nieuwe cacaoplanten hebben 6 jaar de tijd nodig om peulen te kunnen produceren en worden uiteindelijk tot wel 100 jaar oud. Kleine, witte bloemetjes zijn het hele jaar door te vinden op de boomstam. Zij moeten binnen 24 uur worden bevrucht door een specifieke soort mug, anders sterven de bloemen.

Na bevruchting duurt het 6 maanden voordat het fruit volledig rijp is. Deze peulen bevatten de bonen waar alle cacaoproducten van gemaakt worden. De peulen worden tot 40 centimeter lang en lijkt op een rugbybal. Dikke strepen lopen van boven naar beneden over de leerachtige huid, die varieert in kleur tussen geel, rood en zelfs paars.

Cacao groeit alleen in een smalle strook rondom de evenaar, die ook bekend staat als de ‘cacao belt’. Het constante klimaat tussen de 21 en 32C en de minimale neerslag van 100 mm zorgen voor de perfecte omgeving. Cacao werd voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico. Latere culturen, zoals de Maya’s en de Azteken, namen dit gebruik over en ontwikkelden de teelt voor het maken van eetbare producten.

Cacao werd gebruikt als bittere specerij, een basis voor pasta en brood en voornamelijk als drankje. Samen met heet water, chilipeper en maïsmeel stond dit goedje ook bekend als xocoatl. Het verhaal gaat dat de keizer van de Maya’s voor één feest wel 2000 kruiken van dit drankje bestelde. Maar cacao werd niet alleen gewaardeerd om zijn smaak; de bonen waren ook een soort betaalmiddel en een belangrijk component in religieuze ceremonies in heel Zuid-Amerika.


Verwerking

Onze cacaobonen komen van plantages uit heel Peru, midden in het hart van de oorspronkelijke omgeving van de plant. De bomen worden biologisch geteeld door coöperaties van lokale boeren. Zij maken gebruik van traditionele methodes, maar worden altijd gestimuleerd om manieren te vinden die nog minder schade berokkenen aan de natuur. In tegenstelling tot de meeste tropische gewassen, zoals koffie, groeit cacao niet op grote ontboste oppervlaktes. Ze hebben juist baat bij de schaduw van andere bomen. Onze biologische cacaostukjes worden geteeld met het milieu altijd in onze gedachte. Wij nemen alleen producten af van boeren die goed voor de natuur zorgen en bijdragen aan het behoud van het regenwoud.

De boeren gebruiken messen op stokken om de peulen stuk voor stuk voorzichtig los te snijden. De peulen worden vervolgens met de hand geopend om de bonen en de pulp eruit te halen. Vervolgens krijgen de bonen een week de tijd om te gisten, wat zorgt voor de unieke smaak. Ze worden van kist in kist verplaatst, om zo voldoende verse lucht te krijgen en goed te kunnen gisten. Vervolgens worden ze op platen in de zon gedroogd waar ze roodbruin kleuren. De bonen verliezen nu vocht en worden minder bitter. De vochtigheid van de bonen worden goed in de gaten gehouden, zodat schimmels geen kans krijgen.

De cacaobonen worden hierna vervoerd naar een verzamelcentrum, waar ze worden schoongemaakt en gesorteerd. Hier kunnen ze nog een tijdje drogen, voordat door middel van schudden de vliesjes worden losgemaakt van de bonen. Op deze manier gaan er geen gezonde anti-oxidanten verloren. Ten slotte worden de bonen in kleine, knapperige cacaostukjes gebroken.

Gezonde eigenschappen

Cacao werd voor het eerst in Europa geïntroduceerd rond het jaar 1500. De populariteit nam snel toe, nadat men ontdekte dat de cacao in combinatie met melk en suiker erg lekker was als chocoladereep. De cacaoboon is een onmisbaar ingrediënt in chocolade, de natuurlijke samenstelling met zijn complexe smaak is onmogelijk synthetisch na te bootsen. Daarnaast zijn de gezonde eigenschappen van cacao alleen terug te vinden in pure producten.

Cacao bevat veel flavonoïden, een soort anti-oxidant die te vinden is in planten. Tegenwoordig bevatten veel chocoladeproducten nog maar weinig echte cacao, soms slechts 1%. Suikers en vetten worden gebruikt als vervanging van de smaak, maar bevatten niet de gezonde eigenschappen van echte cacao.

Alleen Rauwe chocoladeproducten bevatten de pure goede eigenschappen van cacao. Onze biologische cacaostukjes hebben een diepe, rijke smaak en een heerlijke knapperige textuur. Er is absoluut niets aan toegevoegd en de minimale verwerking zorgt ervoor dat er geen voedzame stoffen verloren gaan. U kunt van onze echte cacao genieten zoals het hoort.

  1. Cacao Nibs Raw Biologisch
    Cacao Nibs Raw Biologisch SKU: 40020-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 2,93 incl. BTW: € 3,11
    + -

25 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.