Cacaopasta Bio

Cacaopasta Bio

Cacaopasta Bio

CACAOPASTA BIOLOGISCH

THEOBROMA CACAO

Geschiedenis

Cacaopasta is het natuurlijke product van gemalen cacaostukjes, die uit de Theobroma cacaoboom komen. Men zegt dat de Olmecs uit het zuiden van Mexico de eerste stam was die cacao teelden, rond 600 v.Chr. In die tijd waren de bonen zo waardevol dat ze vaak werden gebruikt als betaalmiddel. De waarde werd bescherm voor een quota in te stellen voor de oogst.

Het gewas komt oorspronkelijk uit Midden- en Noord-Amerika, waar het in de handen kwam van de Azteken. De huidige variant van warme chocola is gebaseerd op het traditionele recept van geroosterde en gemalen bonen, waarvan de pasta werd gemengd met water.

Cacao werd op deze manier gebruikt totdat Columbus en zijn mannen het naar Spanje brachten op hun vierde reis naar Amerika. Men bootste het traditionele recept na, maar was niet echt onder de indruk van de bittere en waterige smaak. Ze voegden daarom vanille, kruiden, noten en honing toe om hun drankjes te zoeten. Dit drankje was vooral favoriet onder de Spaanse Koninklijke familie en vanwege de dure cacaobonen werd het al gauw een statussymbool.

De Spanjaarden hadden enige tijd een monopolie op cacao, waardoor het een privilege en luxeproduct bleef van de middelklasse. Maar de vraag groeide en niet snel daarna werd cacao op grote schaal geteeld en verwerkt.

Cacaobomen komen alleen maar voor in Zuid-Amerika en produceren kleine peulen van ongeveer 10 cm lang en 4 cm dik. Een peul bevat ongeveer 40 bonen die zich bevinden in een bedje van zachte pulp.

De eisen waaraan de omgeving voor een succesvolle cacaoplant zijn erg streng. Zo spelen de temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid en omliggende begroeiing mee. Het best groeit de plant rondom de evenaar, 75% van alle cacaoproductie komt uit dit gebied. Na het planten hebben de zaailingen bescherming nodig tegen onkruid, ongedierte en de zon. In het Amazonegebied is dit een natuurlijke omgeving en hier groeien de bomen dan ook prima. Als ze niet worden gesnoeid, kunnen de bomen wel tot 10 meter hoog worden. 


Verwerking

Cacao peulen zijn volgroeid na 6 maanden. Als ze rijp zijn, krijgen ze een diepe oranje kleur. De peulen worden vervolgens geoogst met de hand. Men laat ze minimaal 2 dagen rusten waarna ze worden geopend om zo de bonen en pulp te verwijderen. De bonen kunnen nu gaan gisten, wat ervoor zorgt dat ze langer hun smaak en aroma vast houden.

  1. Cacao Pasta Raw Biologisch 5 kg
    Cacao Pasta Raw Biologisch SKU: 40024-conf
    Vanaf € 55,55 incl. BTW: € 58,88
    + -
  2. Cacao Wavers Biologisch
    Cacao Pasta Wavers RAW Biologisch SKU: 40023-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 4,06 incl. BTW: € 4,30
    + -

24 april 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.