cacao pasta

THEOBROMA CACAO UIT PERU

De cacao boom, van origine uit de vruchtbare bossen van Zuid-Amerika, staat niet alleen bekend om zijn unieke smaak, maar ook om zijn therapeutische en voedzame eigenschappen. Zijn Latijnse naam – Theobroma – betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’.

Geschiedenis

Cacao werd voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico, al sinds 1000 v.C. Het werd toentertijd vooral gebruikt voor versterkende drankjes. Gedurende de jaren namen de Maya’s en de Azteken dit gebruik over in hun culturen. Cacao werd een onderdeel van ceremoniële rituelen en cacaobonen waren een betaalmiddel. Pas in de 16e eeuw namen de Spanjaarden de cacao mee naar Europa. Men voegde suiker en kaneel toe en verhitte het drankje alvorens het te nuttigen. De vraag naar cacao begon te groeien en daarom werden er plantages opgericht om aan de wensen te kunnen voldoen. Vandaag de dag staat chocolade weer volop in de schijnwerpers bij onderzoekers. Ze bekijken wat de gezonde eigenschappen zijn van een onze favoriete voedingsproducten en komen regelmatig met nieuwe onthullingen.

Er zijn 3 gangbare variaties van de cacaoplant: Forastero, Criollo en Trinitario. Tot de 18e eeuw hadden de meeste plantages Criollo bonen. Echter, tegenwoordig wordt vooral de Forastero in grote hoeveelheden geoogst aangezien die veel meer bonen produceert.

Verwerking

Cacao bomen produceren vezelachtige peulen tussen de 15 en 25 cm lang en 7 tot 10 cm dik. Per stuk bevatten de peulen 20 tot 40 bonen (zaden) in een soort papje. De rauwe, ongeroosterde bonen zijn ongeveer 2,5 cm lang en bestaan voor 65% uit water. Na het oogsten worden de peulen geopend en het papje met de zaden verwijderd. Dit wordt vervolgens enkele dagen in de zon gelegd onder tropische omstandigheden om te gisten. Dit is een belangrijk proces voor de smaak en aroma van onze bonen. Hierna worden de bonen gesorteerd en nog eens in de zon gedroogd. Na deze periode bevatten de bonen nog maar ongeveer 5% water.

In deze fase worden de bonen gebroken in kleine stukjes en door een wanmolen gedaan, om de bonen te scheiden van hun schillen. De stukjes cacao worden vervolgens in ongeveer 10 uur tijd met stenen gemalen tot een fijne pasta. Deze pasta is nu gereed voor verpakking en vervoer.

Onze minimaal verwerkte rauwe pasta bevat alle smaak en voedingsstoffen van de Arriba Nacional cacaoboon. Combineer deze pasta met suiker en vanille voor uw eigen fantische rauwe chocolade verwennerijen.