Cacaopoeder Bio

Cacaopoeder Bio
25 mei 2020 329 view(s)

Cacaopoeder Bio

CACAOPOEDER BIOLOGISCH

THEOBROMA CACAO

Geschiedenis

De cacao boom, van origine uit de vruchtbare bossen van Zuid-Amerika, staat niet alleen bekend om zijn unieke smaak, maar ook om zijn therapeutische en voedzame eigenschappen. Zijn Latijnse naam – Theobroma – betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’. Cacaopoeder wordt gemaakt van de bonen van deze boom.

Cacao werd voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico, al sinds 1000 v.C. Het werd toentertijd vooral gebruikt voor versterkende drankjes. Gedurende de jaren namen de Maya’s en de Azteken dit gebruik over in hun culturen. Cacao werd een onderdeel van ceremoniële rituelen en cacaobonen waren een betaalmiddel. Pas in de 16e eeuw namen de Spanjaarden de cacao mee naar Europa. Men voegde suiker en kaneel toe en verhitte het drankje alvorens het te nuttigen. De vraag naar cacao begon te groeien en daarom werden er plantages opgericht om aan de wensen te kunnen voldoen. Vandaag de dag staat chocolade weer volop in de schijnwerpers bij onderzoekers. Ze bekijken wat de gezonde eigenschappen zijn van een onze favoriete voedingsproducten en komen regelmatig met nieuwe onthullingen.

Er zijn 3 gangbare variaties van de cacaoplant: Forastero, Criollo en Trinitario. Tot de 18e eeuw hadden de meeste plantages Criollo bonen. Echter, tegenwoordig wordt vooral de Forastero in grote hoeveelheden geoogst aangezien de Criollo boon veel vatbaarder is voor ziektes. De Criollo-bonen zijn echter van een veel betere kwaliteit en echte kenners zijn specifiek op zoek naar deze soort. Wij kunnen met trots zeggen dat 80% van ons cacaopoeder bestaat uit deze heerlijke en unieke boon.

Criollo cacaobomen produceren zachte rode of gele peulen met een dunne schil. Een peul bevat 20 tot 50 bonen met een bleke paarse buitenkant en een witte binnenkant.

Verwerking tot cacaopoeder

Ons bio cacaopoeder komt uit ghana of ivoorkust. Daar worden de beste cacaobonen van de beste boeren uit het land geselecteerd. De boom bloeit het hele jaar door en heeft dus geen specifieke oogstperiode, maar de peulen hebben 5 tot 6 maanden nodig om volledig te rijpen. Oorspronkelijk worden de bomen tot 15 meter hoog, maar de geplante bomen die worden gebruik voor de productie voor de cacao worden handmatig kleiner gehouden om het oogsten zo te vergemakkelijken. Boeren gebruiken messen op stokken om de peulen stuk voor stuk voorzichtig los te snijden. De peulen worden vervolgens met de hand geopend om de bonen en de pulp eruit te halen. Vervolgens krijgen de bonen 4 dagen de tijd om te gisten, wat zorgt voor de unieke smaak.

De bonen worden van kist in kist verplaatst, om zo voldoende verse lucht te krijgen en goed te kunnen gisten. Vervolgens worden ze op platen in de zon gedroogd waar ze roodbruin kleuren. De bonen verliezen nu vocht en worden minder bitter. De vochtigheid van de bonen worden goed in de gaten gehouden, zodat schimmels geen kans krijgen.

Bij aankomst in de fabriek worden de bonen zorgvuldig gewassen en licht geroosterd. De bijzondere smaak komt nu nog meer naar voren en de harde schil laat los. De schillen worden verwijderd en wat nu overblijft zijn cacaovlokken. Deze stukjes worden gemalen tot een pasta dat cacao liquor heet. De pasta wordt geperst zodat de vetten verder kunnen worden gebruikt als cacaoboter. Wat overblijft is een stevige cacao cake, wat de basis is van cacaopoeder.

Onze bonen worden gedurende het hele proces niet blootgesteld aan pesticiden of andere onnatuurlijke stoffen en zijn dus puur biologisch.

Gezonde eigenschappen

De gezonde eigenschappen van cacao gaan ver terug in de geschiedenis, waar culturen eeuwen geleden al dankbaar gebruik van maakten. Vandaag de dag onderzoeken voedingsdeskundigen de vele voordelen van cacao, met name de zogenoemde flavonoïden. Een studie van de Cornell universitatie concludeerde dag cacao twee keer zo veel antioxidanten bevat als rode wijn en 3 keer meer dan groene thee.

Ons biologisch cacaopoeder is in zijn puurste vorm. Omdat wij niet overproduceren of kunstmatig suikers toevoegen, bevat het nog alle voedingswaarden die het van nature bevat. Een veelzijdig ingrediënt, wat gebruikt kan worden in combinatie met warme melk en natuurlijke zoetstoffen, maar ook erg lekker en gezond is met andere superfoods in een smoothie.

  1. Cacao Poeder Regular Biologisch hoofdafbeelding
    Cacao Poeder Regular Biologisch SKU: 57400-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 3,14 incl. BTW: € 3,33
    + -
  2. Cacao Poeder 10-12 Gealkaliseerd Theobroma Biologisch hoofdafbeelding
    Cacao Poeder 10-12 Gealkaliseerd Theobroma Biologisch SKU: 43270-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 2,72 incl. BTW: € 2,88
    + -
  3. Criollo Cacao Poeder Biologisch hoofdafbeelding
    Criollo Cacao Poeder Biologisch SKU: 45560-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 3,20 incl. BTW: € 3,39
    + -

Related posts
Maca BIO
Maca BIO
20 mei 2020
Psyllium Husks
Psyllium Husks
20 mei 2020
Reishi Paddenstoel
Reishi Paddenstoel
20 mei 2020
Gekiemde Voedingsproducten
Gekiemde Voedingsproducten
19 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.