Chia Bio

Chia Bio
25 mei 2020 113 view(s)

Chia Bio

CHIA

SALVIA HISPANICA

GESCHIEDENIS

De chia plant komt uit Zuid- en Midden-Amerika, waar het meer dan 4000 jaar geleden voor het eerst werd gekweekt. De Azteken, Maya's en andere inheemse Amerikaanse stammen maakten veel gebruik van dit belangrijke gewas. Chia zaden werden heel gegeten, vermalen tot meel of geperst om een rijke, voedzame olie vrij te laten komen voor traditionele medicijnen.

Chia zaad werd zeer gewaardeerd door deze oude beschavingen, en verhandeld als een vorm van valuta en gebruikt in religieuze offers en begrafenisceremonies. Chia planten werden gekweekt in de 'drijvende tuinen' van de Azteekse keizers; geweven vlotten op de ondiepe meren rond de stad, die alleen de meest gewaardeerde voedselgewassen en decoratieve planten bevatten.

De chia plant is een eenjarig gewas en groeit snel. Het is in het wild te vinden in Midden-Amerika in zanderige woestijnbodems en afgelegen bergachtige gebieden onder de 2500 meter.

De volwassen plant is een meter hoog, met een vierkante steel en lange sprieten die zich uitstrekken vanaf de uiteinden van de bladeren. Elke spriet produceert een heldere blauwe bloem die zich ontwikkelt tot een kelk met vier chia zaden, glad en ovaal van vorm, ongeveer 2 mm lang en glimmend grijs met zwarte vlekken.

Begunstigd door oude beschavingen, blijft chia ook tegenwoordig een belangrijke voedselbron voor de Tarahumara, een Indiaanse stam die in de steile canyons van het noorden van Mexico wonen.

De Tarahumura staan bekend om hun afstanden; ze in staat om honderden kilometers af te leggen in de woestijnhitte. De samenstelling van Chia zaad maakt het een ideale bron van langzaam vrijkomende energie met meer spiervormende eiwitten en omega-3 vetzuren dan elke andere plantaardige voeding. Lokale folklore stelt dat Tarahumara stamleden bij vertrekken voor de jacht slechts een klein zakje van chia zaden meenemen. Dat is genoeg om ze dagen in de woestijn te houden, het levert energie en stilt de honger.


VERWERKING

Onze chia wordt gekweekt op boerderijen in Zuid-Amerika, met vestigingen in Argentinië, Ecuador, Bolivia en Paraguay. Deze vallen allemaal binnen chia's natuurlijk voorkomende gebied. Door samen te werken met boeren in meerdere landen, zijn we in staat om een consistente levering van kwaliteits chia te leveren tegen billijke prijzen, zelfs wanneer de weersomstandigheden variëren. Er zijn in totaal 30 bedrijven betrokken bij de productie van onze chia en al onze boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun gewassen. Het groeiproces wordt ook gestandaardiseerd, zodat elke levering van dezelfde hoge kwaliteit is.

Het zaad dat wordt gekweekt op onze boerderijen is meer dan 500 jaar door native Nahua dorpelingen ontwikkeld. Zij maken al generaties lang gebruik van natuurlijke selectieprocessen, om de natuurlijke weerstand van de planten tegen ziekten te verbeteren. De volwassen chia planten worden geknipt tussen november en januari, afhankelijk van de locatie van het gewas. De kleine zaden worden gescheiden van het ruwe plantmateriaal zodat na het oogsten van het gewas reeds uit 96% zuiver zaad bestaat. De zaden worden vervolgens door een trilplaat gezuiverd, zodat het chia zaad van kleine steentjes en andere onzuiverheden wordt ontdaan.

Af en toe zijn de zaden vochtig na de oogst, in welk geval zij in een doek boven de grond worden gehangen. Zo wordt warme lucht doorgelaten tot ze volledig droog zijn. Om verder garant te staan voor de zuiverheid van het eindproduct, gaan de zaden onder magneten door die de kleinste deeltjes verwijderen. Ten slotte bewaren we ze onder de 25 °C, de hoge concentratie antioxidanten fungeren als een natuurlijk bewaarmiddel en houden ze vers. Onze chia zaden zijn ook routinematig getest en geanalyseerd op verontreinigingen, zodat het eindproduct volledig zuiver en vrij is van zware metalen en pesticiden.


GEZONDE EIGENSCHAPPEN

Chia zaden worden omgeven door oplosbare vezels en kan tot 7x hun eigen gewicht in water absorberen, waarbij een slijmachtige gel ontstaat. Dit kan verklaren hoe chia de eetlust zo lang kan verzadigen, omdat de zaden zwellen in omvang om de maag te vullen.

In tegenstelling tot andere graangewassen zoals rijst, haver, tarwe en maïs, scoren chia zaden relatief laag in koolhydraten - slechts ongeveer 7% van hun droge gewicht. Zij bevatten echter veel vezels, eiwitten, mineralen en ijzer, kalium, calcium en magnesium.

Chia is ook hoog in omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze essentiële vetzuren kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam, zodat ze moeten worden verkregen via de voeding. Alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur, is aangetoond werkzaam voor normale cholesterolspiegels.

Onze subtiele chia zaden textuur en volume toe te zonder de smaak te beïnvloeden. Chia gel kan vet vervangen door het toe voegen als gezonder alternatief in uw favoriete recepten. Vervang 10% van uw ingrediënten tijden het bakken van brood door chia zaden voor een omega rijk superfoodbrood. Onze chia zaden zijn alleen biologisch verkrijgbaar.

  1. Chia Zaden Zwart Biologisch hoofdafbeelding
    Chia Zaden Zwart Biologisch SKU: 40028-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 2,78 incl. BTW: € 2,95
    + -

Related posts
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.