De schaal van Scoville
Wilbur Scoville: Hij bedacht in 1912 de schaal van Scoville
Wilbur Lincoln
Scoville

De schaal van Scoville is een maat voor de "heetheid" van een chilipeper of ander pikant voedsel. De schaal is genoemd naar de bedenker ervan, de Amerikaanse apotheker Wilbur Scoville, die de schaal in 1912 ontwikkelde.

Scoville Hitte Eenheid

De pittigheid van chilipepers en andere pikante voedingsmiddelen wordt uitgedrukt in Scoville Heat Units (SHU). De schaal is eigenlijk een maat voor de concentratie van capsaïcinoïden. Capsaïcinoïden zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de pikantheid van o.a. chilipepers. Ze worden op de schaal van Scoville gemeten in delen per miljoen (ppm).

Capsaïcinoïden komen voor in verschillende planten, waaronder chilipepers, paprika's en pepers. U vindt ze ook in zaden, zoals komijn, gember en venkel.

Lijst met pittige ingrediënten

Hieronder volgt een lijst van enkele veelgebruikte ingrediënten en hun overeenkomstige SHU-waarden:

Deze schaal loopt van 0 SHU tot 16 miljoen SHU.

  • SHU = 0: Zoete paprika
  • SHU = 600-800: Groene peper
  • SHU = 2.500-30.000: Jalapeñopeper
  • SHU = 30.000-50.000: Cayenne peper
  • SHU = 100.000-350.000: Madame Jeanette
  • SHU = 900.000-2.200.000: Carolina Reaper
  • SHU = 15.000.000–16.000.000: Pure capsaïde

Zoals u kunt zien, kan er een behoorlijk verschil zitten in de pittigheid van verschillende ingrediënten! Dus als u kookt met chili pepers, zorg dan dat u uw Scoville Eenheden kent! De complete lijst is te vinden op wikipedia.

Zijn Capsaïcinoïden schadelijk voor de gezondheid?

Het antwoord is: dat hangt ervan af.

Capsaïcinoïden kunnen irriterend zijn voor de huid, de ogen en de slijmvliezen. Als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze leiden tot gastro-oesofageale reflux en overgeven.

Capsaïcinoïden hebben echter ook een aantal gunstige effecten. Ze worden gebruikt in topische crèmes voor de behandeling van pijn, en er is aangetoond dat ze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben.

Dus, terwijl capsaïcinoïden schadelijk kunnen zijn in grote hoeveelheden, hebben ze ook een aantal potentiële voordelen. Dan gaat het eigenlijk alleen nog om de vraag: Kunt u de hitte wel weerstaan?

Hieronder enkele van onze meest pittige biologische chilli's: