gekiemde superfoods

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn uitlopers of spruiten van zaden, die door water en warmte uit de kiem in het zaad groeien. Die uitlopers bevinden zich in het vroege stadium tussen zaad en jonge plant. Dit is het meest vitale stadium, want de benodigde voeding wordt nog (door de uitloper) uit het zaad gehaald en omgezet in bijzonder waardevolle voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Na dit stadium zullen zich worteltjes gaan vormen die op zoek gaan naar externe voeding (uit bodem/ grond), het kiemproces is dan al voorbij en in feite zijn het dan al jonge plantjes.

Kiemen in de geschiedenis

Al sinds het jaar 3000 voor Chr. Duiken er verhalen op over de belangrijke waarde van kiemen. De Chinese artsen van die tijd roemden de bonenscheuten om hun hoge voedingswaarden en medicinale eigenschappen.

Door het hoge gehalte aan vitamine C werden er op lange scheepsreizen vroeger bonen meegenomen die men op elk gewenst moment kon laten ontkiemen door simpelweg alleen water toe te voegen. Het eten van deze ontkiemde bonen was een effectief medicijn tegen, de in die tijd zo gevreesde, scheurbuik. In de Eerste Wereldoorlog bestaat een belangrijk deel van het dieet van Brits en Indische soldaten, gelegerd in het toenmalige Mesopotamië, uit gekiemde linzen. Tijdens de beide wereldoorlogen werd het in Amerika ook aan de burgerbevolking aangeraden om ontkiemde zaden en bonen te eten. Dit was een zeer goed alternatief om het bij veel mensen ontstane eiwittekort, door gebrek aan vlees, tegen te gaan.

Het kiemproces

Zaad bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en bevat zo’n 10% water. Tijdens het ontkiemen worden de koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel, omgezet in enkelvoudige suikers, waardoor de kiemen licht verteerbaar worden. De vetten worden door het zaad met name als energiebron gebruikt en de eiwitten vallen gedeeltelijk uiteen in waardevolle aminozuren. Het vitaminegehalte, met name vitamine C, neemt sterk toe tijdens het kiemproces.

Voordelen van Kiemen:

  • Een groente die op zijn meest vitale moment van de groei in zijn geheel gegeten wordt, dit in tegenstelling tot ‘volwassen’ groenten, waar men meestal maar een deel van opeet.
  • De voedingswaarden blijven behouden tot aan het moment van consumptie.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/ groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/ of vraat op te doen.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan.

Gekiemde granen in ontbijtmuesli

  • Van 100% gekiemde granen
  • Gekenmerkt verteerbaar
  • Eenvoudig, natuurlijk, lekker & gezond
  • Vol energie in het dagelijks leven en de sport
  • Eenvoudige bereiding
  • Basic stofwisseling
  • Hoog gehalte en bio beschikbaarheid van eiwitten, vitaminen, mineralen en enzymen