Goji Bessen

Goji Bessen
25 mei 2020 105 view(s)

Goji Bessen

GOJI BESSEN (wolfsbessen)

LYCIUM BARBARUM

Geschiedenis:

De Goji bes komt oorspronkelijk uit Azië en wordt al ruim 5000 jaar gebruikt in de Chinese, Mongoolse en Tibetaanse culturen. De kleine, dichtbegroeide boom groeit weelderig in een alkaline voedingsbodem en wordt hedendaags in het wild gevonden in de bergachtige gebieden van Azië en Europa..

De Goji boom is winterhard en overleeft de meest extreme temperaturen, variërend tussen de de -26°C in de winter en 40°C in de zomer. Na 2 jaar groeien worden de eerste bessen geproduceerd. In bloei heeft de boom kleine witte bloemetjes in de vorm van een trompet, wat in het najaar uitgroeit tot vruchten.

Ook wel bekend als de Wolfsbes, dankt de Goji bes zijn naam aan het Chinese karakter ‘gou’, wat hond of wolf betekent. De meeste goji bessen worden geoogst in het Ningxia gebied in Azie, waar meer dan 7 miljoen are gewijd is aan de teelt van dit fruit. In de landelijke gebieden van China komen de planten ook nog in het wild voor. De plaatselijke bevolking maakt hier al honderden generaties dankbaar gebruik van.


Verwerking

Onze Goji bessen worden geteeld op een plantage langs de Gele Rivier in China, waar de voedingsrijke bodem alles biedt wat de bomen nodig hebben. Per hectare zijn ongeveer 3000 bomen geplant, waar zij in de breedte kunnen groeien (net zoals wijnranken) tot een lengte van ongeveer 1 meter hoog. Zo is het plukken van de rijpe bessen veel gemakkelijker. Elke boom produceert ongeveer 1 kilogram bessen per seizoen, die worden geoogst tussen juni en november. De kwetsbare rijpe bessen moeten voorzichtig met de hand worden geplukt, waarbij men op moet passen voor de scherpe doorns die op de takken aanwezig zijn. Volgens een legende zullen onrijpe bessen oxideren en zwart kleuren. Daarom wordt ondanks moderne technieken nog steeds bij voorkeur met de hand geplukt.

Een enkele bessenplukker oogst ongeveer 30 kilogram verse goji bessen per dag. De bessen worden daarna voorzichtig schoongemaakt om vervolgens in de zon te worden uitgespreid om te drogen. Uiteindelijk lijken de bessen op rode rozijntjes en kunnen ruim een jaar worden bewaard, zonder dat hun kleur, smaak en voedingsstoffen afnemen.


Gezonde eigenschappen

Sinds zijn ontdekking door de Westerse culturen in de afgelopen jaren, is de goji bes een populair onderdeel geworden van bijna elk bewust gezond dieet. Zijn veelzijdigheid zorgt ervoor dat hij makkelijk in allerlei gerechten verwerkt kan worden. Zo worden goji bessen door stoofschotels gemend voor een subtiele zoete smaak, los gegeten als gezonde snack of gebruikt in toetjes ter vervanging van chocola.

Goji’s zitten vol vezels, proteïne en ijzer. Ook zijn ze een bron van vitamine C. Proteïnes zijn belangrijk voor de groei en het behoud van spiermassa en sterke botten. IJzer draagt bij aan de rondgang van zuurstof door het lichaam, ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan de cognitieve functies van de hersenen.

Vitamine C speelt een belangrijke rol in het gezond houden van het lichaam. Het helpt met het aanmaken van collageen, wat belangrijk is voor botten, kraakbeen, huid, tanden en aderen.

Onze gedroogde goji bessen zijn op zichzelf een goede snack, maar probeer ze ook eens te mixen door een ontbijtsmoothie voor een goede start van de dag.

  1. Gojibessen Biologisch hoofdafbeelding
    Gojibessen Biologisch SKU: 40042-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 4,77 incl. BTW: € 5,06
    + -

Related posts
Guarana
Guarana
25 mei 2020
Hennep Proteine Poeder
Hennep Proteine Poeder
25 mei 2020
Kokos Palmsuiker Biologisch
Kokos Palmsuiker Biologisch
25 mei 2020
Kokosbloem
Kokosbloem
20 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.