hennepzaad

Cannabis Sativa

Geschiedenis 

Archeologische vondsten suggereren dat de teelt van hennep een van de oudste industrieën is, opgericht door mensen. Een stuk hennepweefsel, dat dateert uit ongeveer 8000 voor Christus, markeert het begin van de lange en gevarieerde geschiedenis van deze ongelooflijke plant, van oorsprong uit Centraal-Azië en uitgebreid naar China, India, Europa en uiteindelijk de rest van de wereld. Met het laatste deel van zijn Latijnse naam, wat letterlijk 'nuttig' (sativa) betekent, heeft hennep een fundamentele rol in de productie van textiel, papier, touw, olie en mortel. Het belang ervan voor het 16e-eeuwse Groot-Brittannië was zelfs zo groot, dat Hendrik VIII een wet aangenomen had waardoor het verplicht werd voor boeren om het te laten groeien. Ook de medicinale kwaliteiten van hennep zijn al duizenden jaren bekend. De legendarische keizer Shen Nong (De Goddelijke Boer) beschreef hennep als een 'superieur kruid' in wat wordt beschouwd als 's werelds eerste medische teksten.

Hennep is een veerkrachtige plant die in bijna elk ecosysteem op de planeet kan worden geteeld. Volgroeid bereikt het een hoogte van ongeveer vier meter, bestaande uit een stevige centrale steel met uitstekende knoppen waar de bladeren hechten. De hennep zaden zijn kleine noten in afzonderlijke houders die zich in de vrouwelijke bloem van de plant bevinden en groeien samen in clusters. Wanneer hennep gekweekt wordt voor zijn zaden, bestaat ongeveer de helft van het droge gewicht van de vrouwelijke plant uit vruchten. Dit worden achenes genoemd, een term die verwijst naar een vrucht die klein en droog is en doorgaans een zachte, vette kiem bevat. 

Hennep is een lid van de familie cannabis, net zoals marihuana. Hoewel zij tot dezelfde plantengeslacht behoren, zijn ze twee verschillende stammen die verschillende kenmerken hebben, namelijk hun THC-niveau (delta-9-tetrahydrocannabinol). Hoge niveaus van THC in marihuana (tot 20%) zijn verantwoordelijk voor de bekende psychoactieve eigenschappen. Onze hennep producten bevatten echter niet meer dan 0,001% THC, dat is ruim onder de wettelijke grens van 0,2% van de EU. Deze hennepzaden hebben dus geen (schadelijke) bijwerkingen. In tegendeel, hennep wint steeds meer publiciteit vanwege zijn uitzonderlijke gezonde eigenschappen: haar aminozuur profiel is ongeëvenaard in vergelijking met andere bronnen van eiwitten zoals vlees, melk, eieren en soja. Hennep is dus een ideale vervanging voor vegetariërs en veganisten en zijn een belangrijk component van gezond eten. 


Verwerking

Onze hennep zaden zijn afkomstig uit Roemenië, een van de meest toonaangevende commerciële producenten van hennep in Europa. Door te focussen op slechts één grondstof, heeft onze leverancier uiterst gespecialiseerd in elke stap van het productieproces geworden, van de vroege selectie van hennepzaad tot de opslag en verpakking van het eindproduct. 

De hennep plant groeit zeer snel, de plant is na ongeveer 100 dagen volgroeid. Door deze snelle groei (en hergroei), wordt hennep beschouwd als een belangrijk gewas in de duurzame landbouw. Daarnaast behoeft hennep vanwege zijn sterke karakter geen enkele vorm van pesticiden of chemische stoffen. Het beschermt zichzelf tegen onkruid en ongedierte. Hennep is daarom ideaal voor de teelt in volle biologische omstandigheden. 

De oogst begint wanneer zaden hun karakteristieke kleur en glans bereiken. Na hun verwijdering van de plant, worden ze zorgvuldig geselecteerd en gereinigd om ongewenste deeltjes te verwijderen. De zaden moeten dan worden gedroogd in hete lucht drogers, bij temperaturen onder de 35 °C. Na deze fase gaat het zaad naar een sorteersysteem, waarbij de kleinere zaden gaan naar het koude persing proces (gebruikt om hennep olie en poeder maken) en de grotere worden gepeld. Het pel proces omvat een mechanisch effect dat de buitenste laag van het zaad scheurt en verwijdert. 
Interessant: wanneer de schil wordt verwijderd, neemt het percentage van essentiële voedingsstoffen in de gepelde zaden toe. Het eiwitgehalte groeit met 8% (tot meer dan 30% in totaal). Een gepelde pit bevat 40% meer voedingswaarde dan een hele, waardoor ons product een ideale keuze is voor het verkrijgen van maximale voedingsstoffen uit hennep.


Gezonde eigenschappen

Het grote voordeel van hennep in vergelijking met andere zaden ligt in de samenstelling van de olie, dus de vetzuursamenstelling en het eiwit dat alle essentiële aminozuren in de optimale verhouding bevat. Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren (EFA's) die niet kunnen worden geproduceerd door het lichaam en dus via de voeding moeten worden verkregen..

Terwijl Omega-6 makkelijk verkrijgbaar is, ontbreekt Omega-3 opvallend veel in Westerse diëten. Hennep zaden zijn rijk aan omega-3 vetzuren, met een Omega -6 / omega-3 verhouding van 3:01, die als optimaal voor de gezondheid wordt gezien. Alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur, heeft bewezen om een normaal cholesterol niveau te handhaven.

Een andere opvallende eigenschap van hennep is dat 65% van het eiwit een globuline is, genoemd edestine: een eiwit dat ook voorkomt in ons bloed. 

Naast een duurzame bron van eiwitten met nauwelijks cholesterol verhogende verzadigde vetten, staat hennep bekend om zijn goed verteerbare eigenschap. Het is niet in verband gebracht met intoleranties die vaak samengaan met andere plantaardige eiwitten zoals tarwe en soja. 

Onze biologische gepelde hennep zaden zijn een uitstekende manier om de eiwitinname te verhogen. Uniek in de samenstelling van essentiële vetzuren, bieden hennepzaden de optimale verhouding van omega-6 en omega-3 voedingsstoffen. Hun uitgesproken nootachtige smaak maakt ze een heerlijke en gezonde aanvulling op elke salade, dressing of smoothie.