Kokosbloem

Kokosbloesem suiker
20 mei 2020 158 view(s)

Kokosbloem

COCOS NUCIFERA

Geschiedenis

Men zegt dat de eerste vermelding van de kokospalm al stamt uit het jaar 545, toen de reiziger Cosmos uit Alexandrië schreef over de boom met de ‘grote noot uit India’. Het is vastgesteld dat in diezelfde periode kokospalmen werden geplant in Sri Lanka, wat inderdaad suggereert dat de kokosnoot toen al werd geteeld.

Tegenwoordig komen de grootste productie van kokosnoten uit India, de Filippijnen en Indonesië. Per jaar worden er wel tot 20 miljard kokosnoten geoogst over de hele wereld. De palmen komen over het algemeen voor in tropische kustgebieden, waar het zeer warm en vochtig is. Onze kokosmeel wordt geïmporteerd uit Sri Lanka, terwijl de meeste teelt daar voor de eigen bevolking is gezien de grote vraag naar het product.

Melk en olie zijn de meest bekende kokosproducten. Dit stamt al uit de vroege 19e eeuw, toen kokosolie al werd gebruikt voor zeep en margarine. Echter, in de afgelopen jaren ’70 en ’80 werd meer gebruik gemaakt van andere oliën omdat die minder verzadigde vetten bevatten. Ironisch, want juist het vetgehalte is datgene wat kokosolie een zo veelzijdig en wetenschappelijk stabiel ingrediënt maakt.

De buitenkant van een rijpe kokosnoot bevat 3 kuiltjes, wat doet denken aan een bowlingbal. Deze karakteristieke tekening lijkt ook wel op een verrast gezicht. 

Verwerking

Een kokosnoot heeft een jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen. Van dit volwassen fruit worden de meeste kokosproducten gemaakt. Als je een kokosnoot al eerder openmaakt, na ongeveer 6 maanden, dan vind je binnenin zoet kokoswater en halfdoorzichtig zacht vruchtvlees. Naarmate het fruit rijpt, zal het vruchtvlees steviger en witter worden. Het watergehalte neemt af en wordt minder zoet.

Kokosbloem is economische gezien een fantastisch duurzaam product, aangezien het wordt gemaakt van de restjes die overblijven na het produceren van kokosolie. Gedurende dit proces worden er absoluut geen conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen gebruikt. De temperatuur bij het verwerkingsproces ligt altijd onder de 33°C.

Eenmaal rijp, worden de kokosnoten verzameld van de grond nadat ze vanzelf naar beneden zijn gevallen. Ze worden uitgespreid in de zon om daar 45 dagen te kunnen drogen. De vliezen en schillen worden met de hand verwijderd en de witte kernen worden voorzichtig gewassen voordat ze door een shredder gaan. De kokosschrijven worden uitgelegd op platen en nog 3 uur gedroogd. Uiteindelijk gaan de gedroogde stukken door een koude pers, waar de olie apart wordt opgevangen en van het droge restproduct ons kokospoeder wordt gemaakt.

Om het meel te maken wordt dit restproduct heel simpel gemalen. Omdat het meeste vet eruit is geperst met de olie, bevat ons meel slechts 10% vet en heeft het een veel subtielere geur. Het neemt erg goed vocht op en kan na toevoeging aan bakproducten wel tot 28% zwaarden worden. Deze eigenschappen maken kokosmeel een ideale vervanging voor standaard bloemsoorten. 

Gezonde eigenschappen

In sommige gebieden staat de kokospalm ook bekend als de ‘boom des levens’, vanwege zijn grote veelzijdigheid in gebruik als voedingsmiddel. Elk deel van de boom kan op zijn eigen manier gebruikt worden en de lokale bevolking is hier perfect van op de hoogte. Het meeste onderzoek naar kokosbloem is gericht op zijn hoge gehalte aan vezels en proteïne, en wat voor positieve effecten zij kunnen hebben op het lichaam. Ons meel is glutenvrij en daarom zeer geschikt voor mensen met Coeliakie. Kokosmeel wordt vooral gebruik om te bakken, maar werkt ook geweldig als verdikkingsmiddel. Voeg eens een klein schepje toe aan soepen, stoofpotten, curries of jus voor een tropische twist. 

Ons fijn gemalen kokosmeel is de perfecte vervanger van bloem op basis van graan. Zijn romige, zachte structuur en subtiele nootachtige smaak maken hem geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten. Het komt goed tot zijn recht in producten die variëren van brood tot cake. 

  1. Kokosnoot Meel Biologisch hoofdafbeelding
    Kokosnoot Meel Biologisch SKU: 40038-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 2,19 incl. BTW: € 2,32
    + -
  2. Kokosbloesemsuiker Biologisch hoofdafbeelding
    Kokosbloesemsuiker Biologisch SKU: 30016-conf
    Waardering:
    93%
    Vanaf € 2,65 incl. BTW: € 2,81
    + -
  3. Kokosbloesemsuiker Poeder Biologisch hoofdafbeelding
    Kokosbloesemsuiker Poeder Biologisch SKU: 58560-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 2,77 incl. BTW: € 2,94
    + -

Related posts
Maca BIO
Maca BIO
20 mei 2020
Matcha Poeder
Matcha Poeder
20 mei 2020
Biologische Moerbeien
Biologische Moerbeien
20 mei 2020
Reishi Paddenstoel
Reishi Paddenstoel
20 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.