
De Moringa Oleifera
Oorspronkelijk komt de Moringa boom uit India, hij groeit daar aan de voet van de Himalaya en is al eeuwenlang een belangrijke boom voor de Indiërs.
De Moringa boom groeit niet alleen in India, Pakistan en enkele andere delen van Azië. Hij is ook in de zuidelijke delen van Afrika te vinden en wordt daar ook al heel lang, volgens de oude tradities, als voedingssupplement gegeven aan zieke mensen.
In andere delen van de wereld (de Filipijnen, de V.S., Mexico, de Caribische eilanden en Cambodja) wordt de Moringa boom gekweekt voor medicinale doeleinden en toepassingen in voeding.
De moringaboom
De Moringa boom kan wel zo’n 12 meter hoog worden, het is een sterke boom die een droogte van enkele jaren kan overleven. Meerdere delen van de boom zijn bruikbaar voor medische doeleinden. De bloemen, de bladeren, de schors, wortels, het zaad en het fruit kan allemaal worden gebruikt.
De bladeren van de moringaboom
De bladeren van de Moringa Oleifera zijn zowel rauw als gekookt te eten. Ze bevatten een hoge dosis essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Ze worden regelmatig geoogst, dan gewassen en zo snel mogelijk op een warme, donkere plaats gedroogd. Het grootste deel van de oogst wordt tot poeder fijngemalen en een klein deel wordt versneden voor het maken van thee.
De versneden of fijngemalen bladeren bevatten nog steeds veel voedingstoffen en zijn makkelijk te bewaren of te verwerken.
Rauw en dus vers, zijn de bladeren goed te gebruiken in juices, salades of soepen.
Mensen die het toevoegen aan hun voeding krijgen er veel energie van en minder behoefte aan eten, waardoor het prima past in een aangepast voedingsschema voor mensen die willen afvallen.
De bast en wortels.
De bast en de wortels van de Moringa worden sinds tijden ingezet in de Ayurvedische geneeskunst.
De zaden en bonen.
Aan de boom groeien bonen die ongeveer 60cm lang worden en waarin zich zaden bevinden die boordevol olie zitten. Moringa olie wordt koudgeperst en is eetbaar, maar wordt in India vooral als huid- en haarverzorgingsproduct gebruikt.
Moringa olie houdt de huid jong en elastisch en zorgt ervoor dat klitten geen kans krijgen in het haar.
De bonen worden in een vroeg stadium geoogst en de peulen zijn goed eetbaar en in een gerecht te verwerken. De bonen zijn vlezig en zitten vol waardevolle voedingswaarden.
Moringa bloemen worden ook gebruikt
De bloemen zijn ook eetbaar en hebben een honingzoete smaak. Ze worden gebruikt om aromatische thee van te maken.
Moringa is een bron van vitaminen, aminozuren, proteïnen, betacaroteen en allerlei polyfenolen en er zit een zeldzame combinatie in aan fytonutriënten: zeatine, guercetine, betasitosterol, caffeoylquinicezuur en kaempferol.
Niet voor niets heeft deze boom de bijnamen Miracle Tree (Wonder boom), Tree of Life (Levensboom), Mother’s Best Friend (Moeder’s beste vriend), God’s Gift to Man (God’s kado aan de mens) en Savior of the Poor (verlosser van de armen).
Plantaardige eiwitten en natuurlijke vitaminen en mineralen zijn gemakkelijk op te nemen door het menselijk lichaam.