Psyllium Husks

Psyllium Husks

Psyllium Husks

PSYLLIUM HUSK


PLANTAGO OVATA

GESCHIEDENIS

De meest voorkomende regio voor groeiend psyllium is het noordwesten van India, waar de eenjarige plant profiteert van de warme, droge omstandigheden die volgen na het regenseizoen. Zijn Indiase naam - isapghula – is afgeleid van het Perzische woord voor paardenoor, met betrekking tot de vorm van zijn kleine, roze zaden.

Groeiende tot een hoogte van 30-40 cm, heeft psyllium een harige steel bekroond door een verzameling van witte ster-achtige bloemen. Als de plant volwassen is (ongeveer 120 dagen na het zaaien), kunnen de bloemsprieten een lichte roodbruine kleur krijgen terwijl de bovenste bladeren een gouden tint hebben. Één psyllium plant kan tot 15.000 individuele zaden produceren, die zijn opgenomen in kleine capsules of peulen. De zaden zelf hebben een beschermende buitenste laag (huls) met een oplosbare vezel, bekend als slijm. Bij contact met water, kunnen psyllium husk zich uitbreiden tot ongeveer 10 maal hun oorspronkelijke grootte. 


VERWERKING

psyllium zaadjes worden meestal gezaaid tussen oktober en december en na een paar dagen begint  de ontkieming. Ongeveer twee maanden later beginnen de karakteristieke bloemen te bloeien, en in het voorjaar zijn de zaden klaar om geoogst te worden. Het is zeer belangrijk om de timing van de oogst goed te krijgen, anders valt het zaad op de grond en neemt de wind het mee voordat er een kans om ze te verzamelen. Handsikkels worden gebruikt om het gewas 15 cm boven de grond af te snijden, waarna het wordt geplaatst in hopen en buiten in hoopjes wordt gedroogd gedurende een dag of twee. De geoogste plant wordt gedorst om de zaden los te maken, die vervolgens worden verzameld en vervoerd voor verwerking. Gemiddeld kan een hectare psyllium 1000 kg zaad te produceren. 

Bij de verwerkingsmolen worden de zaden schoongemaakt en doorgegeven via speciale vibrerende zeven dat stof en zand deeltjes verwijderen. Alle zaden worden in dit stadium zorgvuldig onderzocht en elk gebroken of onderontwikkeld zaadje wordt afgevoerd.

De geselecteerde zaden worden door een molen gesplitst in zaden en hulzen. Deze nauwgezette maar toch eenvoudige methode van verwerking zorgt ervoor dat onze biologische psyllium husks kunnen worden gegeten in hun eenvoudige, ruwe vorm met al zijn gezondheidsbevorderende voordelen nog intact.  


GEZONDE EIGENSCHAPPEN

Psyllium husk zijn rijk aan vezels. Met een slijmgehalte van ongeveer 20-30%, helpen psylliumhulzen bij de beweging en de verwerking van voedsel door ons verteringssysteem. Psyllium is hydrofiel (bijvoorbeeld gemakkelijk absorbeert water) en daarom zeer effectief als bindmiddel.

Psylliumhulzen moet worden ingenomen met veel water en de vochtconsumptie moet de hele dag hoog blijven. Bij astma en ernstige allergie wordt geadviseerd om psyllium te vermijden, omdat in sommige gevallen ernstige reacties zijn gemeld.

Onze biologische psylliumhulzen bieden een uitstekende manier van het toevoegen van vezels aan uw dieet. Meng ze met veel water of vruchtensap voor een reinigend en kalmerend gezond drankje.

Vehgroshop - Psyllium Husks Bio

  1. Psyllium Husks Poeder Biologisch
    Psyllium Husks Poeder Biologisch SKU: 46390-conf
    Vanaf € 3,64 incl. BTW: € 3,86
    + -
  2. Psyllium Husks Vezels (99%) Biologisch
    Psyllium Husk Vezels Biologisch SKU: 41350-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 4,23 incl. BTW: € 4,48
    + -

20 mei 2020
Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.