Bloem & Zetmeel
Wat zijn zetmeel producten? Het uiteenlopende gebruik van zetmeel
Zetmeel producten zijn gemaakt van zetmeel, een koolhydraat dat in het menselijk lichaam tot glucose wordt omgezet. U vindt zetmeel met name in graanproducten en aardappelen/zoete aardappelen. Bevat aardappelzetmeel gluten? Nee, aardappelen zijn van zichzelf glutenvrij.
Waar komt zetmeel veel in voor?
Zetmeel producten zijn onder meer knolgewassen, met name de aardappel. Ook vindt u veel zetmeel in peulvruchten (denk aan sperziebonen, tuinbonen), in granen als rijst, mais, tarwe, havervlokken en producten gemaakt van graan, als pasta en brood. Zetmeel wordt bovendien gebruikt als bindmiddel en zit veel in bewerkte levensmiddelen als koekjes, margarine, deegwaren, zuivel en snacks.
Wat voor soorten zetmeel zijn er?
Zetmeelconcentraat kan uit verschillende producten worden gewonnen. De concentraten van Vehgro gelden als natuurlijke zetmeelbronnen. Zetmeel wordt onder andere gebruikt in sauzen en in soep.
Glutenintolerantie
Glutenintolerantie wordt ook aangeduid met de weinig elegante naam ‘coeliakie’. In Europa is de wetgeving op het gebied van zetmeel tamelijk streng geregeld. Zo is de fabrikant van een product sinds 2000 verplicht te vermelden op het etiket of het zetmeel afkomstig is uit een graan dat gluten bevat.
Niet-glutenbevattende graten als rijst en mais bevatten wel zetmeel, maar in dit zetmeel zit geen schadelijke hoeveelheid gluten (20 mg per kilo of minder).
Bindmiddelen zonder gluten
De volgende bindmiddelen bevatten geen gluten: maiszetmeel (ook wel maïzena genoemd)., aardappelzetmeel, tapioca (van cassave), arroroot, johannesbroodpitmeel (E410), sago, pectine, xanthaangom (E415) en guarpitmeel (E412). Ook carragaan en agaragar zijn vrij van gluten.