Bloem & Zetmeel
Wat zijn zetmeel producten? Het uiteenlopende gebruik van zetmeel
Zetmeel producten zijn gemaakt van zetmeel, een koolhydraat dat in het menselijk lichaam tot glucose wordt omgezet. U vindt zetmeel met name in graanproducten en aardappelen. Bevat aardappelzetmeel gluten? Nee, aardappelen zijn van zichzelf glutenvrij.
Het te hoog verhitten van producten met zetmeel is niet verstandig, omdat hierdoor een schadelijke stof genaamd acrylamide kan ontstaat. Dit kan al gebeuren bij een temperatuur boven de 120 graden Celsius. Zetmeel is ook een koolhydraat.
Waar komt zetmeel veel in voor?
Zetmeel producten zijn onder meer knolgewassen, met name de aardappel. Ook vindt u veel zetmeel in peulvruchten (denk aan sperziebonen, tuinbonen), in granen als rijst, mais, tarwe en producten gemaakt van graan, als pasta en brood. Zetmeel wordt bovendien gebruikt als bindmiddel en zit veel in bewerkte levensmiddelen als koekjes, margarine, deegwaren, zuivel en snacks.Wat voor soorten zetmeel zijn er?
Zetmeelconcentraat kan uit verschillende producten worden gewonnen. De concentraten van Vehgro gelden als natuurlijke zetmeelbronnen. Zetmeel wordt onder andere gebruikt in sauzen en in soep.
Sommige producenten modificeren hun zetmeel. Gemodificeerd zetmeel is goedgekeurd door de voedselwarendienst van de Europese Unie. U vindt deze vermeld op etiketten onder de nummers E1404 tot en met E1452. Zetmeel is een energiebron voor het lichaam.
Zetmeel en cholesterol
Er blijkt uit onderzoek dat er een verband bestaat tussen de inname van zetmeel en de aanmaak van cholesterol. Het vervangen van suikers, mono- en disachariden (denk aan glucose en sacharose), dan draagt dit bij aan het onderhouden van een gezonde cholesterolspiegel.Zetmeel en baby’s
Zetmeel is niet voor iedereen goed: het blijkt dat baby’s tot een leeftijd van vier maanden nog niet goed in staat zijn zetmeel te verteren. Kinderen vanaf 6 maanden daarentegen hebben juist weer meer zetmeel nodig dan er van nature in moedermelk aanwezig is.Maiszetmeel is glutenvrij
Van nature is maiszetmeel glutenvrij. Dat geldt ook voor het zetmeel in aardappelen. 100% glutenvrij is een product meestal niet: er bestaan veiligheidsnormen die aangeven hoeveel gluten een product mag bevatten om voor de term glutenvrij in aanmerking te komen. Dat betekent dat deze producten maar heel beperkt gluten te weinig, te weinig om schade aan te richten bij een glutenallergie. Het zetmeel van mais en aardappelen kan gewoon worden gegeten.Glutenintolerantie
Glutenintolerantie wordt ook aangeduid met de weinig elegante naam ‘coeliakie’. In Europa is de wetgeving op het gebied van zetmeel tamelijk streng geregeld. Zo is de fabrikant van een product sinds 2000 verplicht te vermelden op het etiket of het zetmeel afkomstig is uit een graan dat gluten bevat.
Niet-glutenbevattende graten als rijst en mais bevatten wel zetmeel, maar in dit zetmeel zit geen schadelijke hoeveelheid gluten (20 mg per kilo of minder).