Bronwaterzout

Welkom op de bronwaterzout pagina, deze zout wordt ook wel één van de ‘beste zouten’ ter wereld genoemd. Bronwaterzout is een steenzout dat als sediment laag gevormd werd door het uitdrogen of terugtrekken van de oceaan.

... Lees meer
2 Items
Grid List
Sort By
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,84
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,64
excl. BTW

Wat is bronwaterzout?

Bronwaterzout wordt weleens één van de ‘beste zouten’ ter wereld genoemd. Vrij letterlijk is het zout afkomstig uit bronwater. Bronwaterzout is een steenzout dat als sediment laag gevormd werd door het uitdrogen of terugtrekken van de oceaan.

Het zout uit de rotsen wordt door ondergrondse waterstromen meegevoerd richting een bron. Bij de bronnen komt het zout als pekel richting de oppervlakte. Vaak wordt bronwaterzout met de hand gewonnen.

Waarom handwerk?

Handwerk is vaak de eenvoudigste methode om zout te delven op exotische locaties. In het geval van bron water zout blijkt het vaak ook de effectiefste manier te zijn om het zout te winnen. Alleen door het zout met de hand te winnen blijft de zuivere kristalstructuur intact.

Een unieke piramidevorm

Denkt u aan een bron, dan denkt u aan water. Bronwaterzout Portugal 0.1-5 mm is dan ook vochtig en moet eerst worden gedroogd. Dit droogproces vindt plaats op houten platforms. De zoutbergen nemen doorgaans de vorm aan van piramides: eens iets anders dan de stenen piramides van de farao’s.

Wat is Incazout?

Inca Zonnezout Granulaat 1-3 mm is zout dat gewonnen wordt door Inca’s… Of nee, natuurlijk niet. Incazout wordt gewonnen waar de Inca’s vroeger woonden, met name in het Andes gebergte, in de buurt van Machu Picchu. Het Inca zout wordt beschouwd als ongelofelijk zuiver, omdat het ver weg van de grote steden en vervuilende industrieën wordt gedolven. Incazout is een zuiver Steenzout .

Zout uit de opgedroogde oer-oceaan

Inca zout is afkomstig uit het water van een oer-oceaan die opdroogde lang voordat de mens zijn (vervuilende) stempel op de wereldzeeën hadden gedrukt. Door tektonische schuiving bevindt de zoutlaag zich inmiddels zo’n 3500 meter boven zeeniveau. Best bizar als u er bij stilstaat. Het zout uit de sediment laag wordt door natuurlijke stroompjes uit de berg geleid, richting de zoutpannen. In de ondiepten verdampt het vocht, terwijl het zout achterblijft.

Heilige Vallei van de Inca’s

Inca zout dankt zijn naam aan de omgeving waarin het gewonnen wordt: de Heilige Vallei, in de nabijheid van Machu Picchu. De winningslocatie bestaat al ruim 2000 jaar. Het waren de Inca’s die voor het eerst begonnen met het delven van zout in de vallei. De methode waarop het zout gewonnen wordt is erg duurzaam, met oog voor mens en milieu. Het is te hopen dat 2000 jaar in de toekomst nog steeds zout in de Heilige Vallei kan worden gewonnen.

De eigenschappen van Inca zout

Inca zout uit het Andes gebergte staat bekend om zijn bijzondere smaak, die erg zacht is. Het zout kan in zo’n beetje alle gerechten worden verwerkt. Incazout zit vol goede mineralen, afkomstig uit de bergen, waaronder magnesium, ijzer, calcium, kalium, zink en zelfs jodium – een mineraal dat aan keukenzout speciaal wordt toegevoegd omdat het goed is voor het lichaam.

Hoe oud is bronwater zout?

Bronwater zout werd doorgaans meer dan 200 miljoen jaar geleden al gevormd, in een tijd waarin de mens nog niet bestond en geen negatieve invloed uit kon oefenen op het klimaat. Als gevolg met tektonische bewegingen en veranderingen in het klimaat, droogde de oerzee op, waarna zout als sediment overbleef.

Door tektonische veranderingen kwamen de lagen zout in de Andes ver boven zeeniveau te liggen. Door rivierstromen wordt het zout uit de berg gevoerd.

Andere soorten zout

Inca bronwater zout is eigenlijk een soort steenzout. Steenzout was in ver verleden – voor het van het open water werd afgesloten en bedolven werd onder nieuwe lagen sediment – een Zeezout . Naast steenzout (ook wel ‘bergzout’) genoemd, heeft u nog meer zout, zoals rookzout. Rookzout kan ook zeezout zijn, maar krijgt zijn naam door de speciale wijze van bewerking.