Steenzout

Welkom op onze steenzout pagina. Steenzout is zout van de zee afkomstig uit sediment. Het wordt gedolven uit ondergrondse mijnen, op plekken waar de zee vroeger vrij spel had. Het steenzout is een laag zout uit een verdwenen zee, die vervolgens in de aarde is ingekapseld.

... Lees meer
15 Items
Grid List
Sort By
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,29
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,29
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,37
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,39
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,44
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,33
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,33
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,33
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,36
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,34
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,36
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 108,99
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,57
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 3,46
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,14
excl. BTW

Steenzout: gedolven schat uit de diepte van de aarde

Steenzout is een krachtig kristal uit de aardkorst. Van nature is steenzout kleurloos en glazig, maar als er krassen of scheuren in het zout ontstaan, ontstaat een witte kleur. Hoe fijner de korrel is, hoe witter het steenzout is. Steenzout komt diep uit de aarde en wordt gedolven in speciale zoutmijnen. In Nederland wordt steenzout onder meer als badzout en als tafelzout gebruikt.

Steenzout: een schoon zeezout

Is steenzout hetzelfde als Zeezout ? Het antwoord is ja en nee: steenzout is zout afkomstig uit zoutafzettingen van de zee, maar staat al duizenden, soms zelfs miljoenen jaren niet meer in contact met de zee. Qua structuur een samenstelling is steenzout wel ongeveer hetzelfde als zeezout. Door de zuivere aard wordt steenzout veel gebruikt als badzout en bij de bestrijding van onkruid.

Steenzout uit Nederland

Ook in Nederland wordt steenzout gewonnen. 250 miljoen jaar geleden was het gebied dat nu Nederland heet een ondiepe randzee. Niets land, alleen zee. Omdat het een randzee was met weinig stroming, kon het zeewater naar gelang de getijden verdampen, waardoor een laagje zou achterbleef. Het zoutsediment werd door de eeuwen en de millennia heen steeds groter. Op sommige plekken in de aarde is de afzetting van zout maar liefst 200 meter dik!

Hoe wordt Nederlands steenzout gewonnen?

De zoutlagen in Nederland bevinden zich miljoenen jaren later jammer genoeg niet langer aan de oppervlakte, maar op een diepte van rond de 300-1000 meter. Het kost aardig wat moeite om het zout te oogsten. Door de druk van de bovenliggende sedimentlagen is het zout zo hard geworden als steen. Die compressie is een belangrijk verschil met ‘gewoon’ zeezout.

Himalaya bergzout: steenzout uit de bergen

Himalaya Kristalzout Poeder roze Fijn 0.1-0.3 mm is een berg zout. Dit zout is afkomstig uit de hoogste bergketen op de aarde en wordt in verschillende Aziatische landen gedolven. U herkent Himalayazout aan de unieke roze tint.

Himalayazout is erg smakelijk, dat komt onder meer door de unieke combinatie van mineralen die in dit zout aanwezig zijn, waaronder magnesium, kalium, calcium, strontium en boraat. Himalayazout wordt voor het grootste gedeelte met de hand gewonnen.

Himalayazout vs. tafelzout

Zout staat bekend om zijn hoge natriumgehalte, maar natrium is geen synoniem voor zout. Zout bestaat altijd uit twee delen: natrium plús chloride. In de praktijk is zout 2.5 maal zo zwaar als pure natrium.

Per verpakking is aangegeven hoeveel natrium er in het zout zit. Tafelzout heeft een concentratie natriumchloride van maar liefst 99.9%. Bij Himalaya zout of Keltisch zeezout ligt dit percentage rond de 90%. Een nadeel van tafelzout is dat er vaak antiklontermiddel is toegevoegd. Door het raffineren zijn de meeste goede stofjes uit het zout verdwenen.Uniek Perzisch blauw zout U heeft wit zout (geraffineerd zout), zwart zout (Kala Namak), grijs zout (Keltisch zeezout) en roze zout (Himalayazout). Blauw zout, bestaat dat ook al? Jazeker. Perzisch blauw zout is een zout met een unieke blauwe gloed. Het zout is mild van smaak en heeft bovendien een zoete ondertoon. Een groot voordeel van Perzisch blauw zout is dat het 100% natuurlijk is, zonder toevoegingen.

Een bijzonder zout uit Perzië

Perzisch Blauwzout Granulaat Fijn is afkomstig uit Perzische zoutmijnen (Iran). Het zout is ontstaan in zoutmeren die eeuwenoud zijn. Het zout kreeg zijn unieke blauwe goud door verschuivingen in de kristalstructuur in de aarde. Perzisch blauw zoet wordt onder meer gebruikt op truffel, vlees en zeevruchten. Daarnaast combineert het optimaal met zowel vis, gevogelte als desserts.