Zeezout
Hier vindt u diverse zeezout soorten voor zakelijke klanten. Het betreft dan ook vooral culinaire zeezouten. Zeezout is een zouttype dat uit de zee afkomstig is en wordt gewonnen met behulp van zogenaamde ‘zoutbekkens’. Het zeewater in zo’n ondiep bekken wordt beïnvloed door zon en wind, waarna een zoutsediment laag overblijft, die door machines kan worden gedolven.
Zeezout: een krachtig en smakelijk (tafel)zout! Maar wat is zeezout?
Zeezout is een zouttype dat uit de zee afkomstig is en wordt gewonnen met behulp van zogenaamde ‘zoutbekkens’. Het zeewater in zo’n ondiep bekken wordt beïnvloed door zon en wind, waarna een zoutsediment laag overblijft, die door machines kan worden gedolven.
Het zeezout heeft een relatief grove korrel – een textuur die grover is dan bijvoorbeeld die van vacuümzout. Bovendien bevat zeezout meerdere mineralen, wat zorgt voor een intense smaak.
Wat is dan steenzout?
Steenzout is zout van de zee afkomstig uit sediment. Het wordt gedolven uit ondergrondse mijnen, op plekken waar de zee vroeger vrij spel had. Het steenzout is een laag zout uit een verdwenen zee, die vervolgens in de aarde is ingekapseld. Het grote voordeel van steenzout is dat het uitzonderlijk zuiver is. Dat heeft er alles mee te maken dat het er duizenden jaren niet mee is gemoeid: het is niet afkomstig uit open zeeën, die aan vervuiling onderhevig zijn.
Hoe ziet steenzout eruit?
Steenzout is een sedimentzout, afkomstig uit mijnen. Het is deels gevormd onder druk van bovenliggende lagen. Van nature is steenzout kleurloos en glazig. Hoe meer breuken en krassen er in het zout zitten, hoe witter de kleur wordt.
Steenzout korrels hebben daarom vaak een erg witte kleur, die bijna niet te onderscheiden is van andere soorten zout. Ook in Nederland wordt steenzout veel gebruikt, in de voedingsindustrie, maar ook als bijvoorbeeld badzout.
Zeezout kopen? Zeezout vs. gewoon zout
Grof zeezout heeft zo zijn voordelen: het wordt gezien als bijzonder zuiver en zit bovendien vol mineralen. Er bestaan een aantal verschillen tussen ‘gewoon’ zout en zeezout, afkomstig uit open water:
- Het uiterlijk: waar gewoon zout een bijzonder fijne structuur heeft, is zeezout juist een stuk grover. Gewoon zout is makkelijker te mengen in gerechten, terwijl zeezout meer ‘dominant’ aanwezig is. Dat heeft ook voordelen: zeezout kan een smaakmaker zijn.
- De afkomst: zeezout is afkomstig uit zoutwatermeren of zee en wordt gewonnen aan de hand van een verdampingsproces. Aan zeezout wordt vrijwel niets toegevoegd. Het ‘gewone’ zout wordt bewerkt. Hier wordt vaak jodium aan toegevoegd. Plus er worden mineralen vernietigd in het bewerkingsproces. Ook komt u antiklontermiddel tegen.
Hoe komen zeezout en tafelzout overeen?
In zowel zeezout als tafelzout zit veel natrium: de hoeveelheden ontlopen elkaar nauwelijks. Bovendien hebben tafelzout en zeezout min of meer dezelfde voedingswaarde, al wordt er vaak beweerd dat zeezout eigenlijk gezonder is. De smaak van zeezout is meestal wel wat verfijnder.
Wat is ongeraffineerd zeezout?
Ongeraffineerd zeezout is zeezout dat ongewassen is. Het is grijs van kleur. Aan het niet raffineren van zeezout zitten een aantal voordelen en nadelen verbonden. In het zout zijn verschillende mineralen aanwezig, al kunnen er ook natuursporen in zijn achtergebleven, zoals bacteriën en algen. Gebruik alleen ongeraffineerd zeezout als u de oorsprong kunt traceren. ongeraffineerd zeezout waar te koop?
Wat wordt bedoeld met Keltisch zeezout?
Kort gezegd is het Keltische zeezout een zout afkomstig uit het gebied van de oude Kelten. Als we het over Kelten hebben, dan bedoelen we het over volkeren uit het Millennium voor het begin van de christelijke jaartelling in verschillende delen van (West) Europa leefden.
Wat is Dode Zeezout?
Dode Zee zout wordt gewonnen in de Dode Zee en kent therapeutische toepassingen. Dat heeft onder meer te maken met de hoge concentratie mineralen in het zout, waaronder: kalium, natrium, magnesium, calcium en zelfs zwavel.