Japanse Thee

Veel mensen kennen de speciale Japanse theeën zoals Matcha,  Sencha en genmaicha. Op Vehgroshop zijn we druk bezig ons aanbod aan japanse groene thee uit te bereiden.

... Lees meer
9 Items
Sort By
Levertijd wordt berekend...
As low as € 5,86
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 42,14
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 8,80
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 10,11
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 8,49
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
€ 4,49
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
€ 12,99
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,44
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 15,56
excl. BTW

De wereld van de Japanse thee

is enorm, en er zijn veel verschillende soorten thee te ontdekken. De populairste soort Japanse thee is groene thee, die wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant.

De geschiedenis van groene thee in Japan gaat terug tot de 8e eeuw, toen boeddhistische monniken het uit China begonnen in te voeren. De Japanners ontwikkelden al snel een smaak voor deze verfrissende drank, die al snel een belangrijk onderdeel werd van de Japanse keuken.

Tegenwoordig wordt groene thee in Japan gedronken door mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het kan worden genoten bij traditionele theeceremonies of gewoon thuis worden gebrouwen voor een ontspannen moment.

Door de eeuwenlange groei van de populariteit van groene thee in Japan is er een grote verscheidenheid aan verschillende groene theesoorten om van te genieten. Van de meer bekende soorten zoals de milde en grasachtige Sencha en de rijke en romige Matcha, tot minder bekende soorten als Genmaicha en Kukicha. Er is tegenwoordig een Japanse groene thee voor elke smaak.

Hoe je er ook van geniet, groene thee is een heerlijk en gezond onderdeel van de Japanse cultuur.

Verschillende soorten Japanse groene thee

Groene thee Sencha: verfrissend en grasachtig

De populairste groene thee in Japan is Sencha thee. Het wordt gemaakt van hele theebladeren die worden gestoomd en vervolgens gerold. Dit proces zorgt voor een verfrissende, grasachtige smaak die op elk moment van de dag kan worden genoten.

Als u voor het eerst groene thee drinkt, is Sencha een goed begin. Het heeft een ronde smaak die niet te bitter of samentrekkend is.

Als u sencha thee koopt, zoek dan naar blaadjes met een lichtgroene kleur. De thee moet een fris, grasachtig aroma hebben. Vermijd thee met een te bittere of samentrekkende smaak.

Wanneer de Sencha groene thee correct wordt gezet, heeft hij een lichtgele kleur en een licht zoete smaak. Het is het lekkerst zonder zoetstof of melk. Het kan alleen of bij een lichte maaltijd worden genuttigd.

(Ceremoniële) Matcha thee

Een andere populaire Japanse thee is matcha. Matcha is een fijn poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren. Het heeft een heldergroene kleur en een kenmerkende umami-smaak. Deze gemalen thee wordt vaak gebruikt bij traditionele Japanse theeceremonies, maar kan ook worden gedronken als een heerlijke en gezonde drank.

Matcha-thee wordt gemaakt van dezelfde soort groene theebladeren als Sencha. Maar de bladeren worden in de schaduw gekweekt en dan vermalen tot een fijn poeder. Het poeder wordt dan opgelost in heet water om een heldere groene theedrank te maken.

Matcha heeft een hogere concentratie antioxidanten dan andere theeën en wordt beschouwd als een superfood. Het is ook een rijke bron van vitaminen, mineralen en aminozuren. 

Matcha-thee smaakt het best als het wordt bereid met vers (bron)water en geserveerd in een keramische kop of kom. Bij het bereiden van matcha is het belangrijk een bamboe garde (chasen) te gebruiken. Zo voorkomt u klontjes en krijgt u een gladde, schuimende thee.

De Japanse theeceremonie.

De Japanse theeceremonie is een eeuwenoude traditie die nog steeds wordt beoefend. De ceremonie richt zich op de bereiding en het genot van groene thee. Het vindt meestal plaats in een rustige omgeving zoals een tuin of een theehuis.

De belangrijkste elementen van de Japanse theeceremonie zijn wabi (eenvoud), sabi (elegantie) en ichi-go ichi-e (het belang van het moment). De ceremonie is een manier om te vertragen en de eenvoudige dingen in het leven te waarderen.

Als u meer wilt weten over de Japanse theeceremonie, zijn er veel boeken en websites om u op weg te helpen.

Genmaicha: nootachtig en zoet

Als u op zoek bent naar iets heel anders, probeer dan Genmaicha. Deze soort groene thee wordt gemaakt met geroosterde bruine rijst. Dit geeft het een nootachtig aroma en een iets zoetere smaak. Genmaicha is een goede keuze voor beginnende groene thee, omdat het minder bitter is dan andere soorten.

Genmaicha is een goede keuze voor beginnende groene thee, omdat het minder bitter is dan andere soorten. Genmaicha-thee heeft ook een lager cafeïnegehalte dan andere theeën.

Bereiding van Japanse groene thee:

De Japanners hebben hele traditionele ceremonies bedacht voor sommige soorten groene thee. Deze gaan niet alleen over het zetten van een thee, maar maken ook deel uit van een meditatiepraktijk of zelfs een levensstijl. In het algemeen zijn er echter enkele aanwijzingen waarmee men altijd rekening moet houden bij de bereiding van groene thee:

  • Eerst worden de theeblaadjes in een speciale houder gedaan, zoals een thee-ei of theepot.
  • Vervolgens wordt heet water over de bladeren gegoten en laat men ze enkele minuten trekken. Het is belangrijk op te merken dat groene thee niet over kokend water wordt gegoten. Dit zal veel van zijn waardevolle ingrediënten vernietigen.
  • Na het trekken kan de thee in kopjes worden gegoten en worden gedronken. Sommige groene thee kan verschillende keren worden gebrouwen voordat de bladeren hun aroma verliezen. Het is dus de moeite waard te experimenteren om de perfecte zettijd te vinden voor elke soort thee.

Bij VehGro vindt u alleen groene thee van biologische teelt.

De meeste van onze biologische groene theeën komen uit de prefectuur Kagoshima, in het uiterste zuiden van Japan. Vooral onze Matcha biologische thee. Kagoshima is een bekende theeregio met ideale omstandigheden voor de theeteelt: rijke vulkanische grond, mild klimaat en veel zon.

Onze belofte:

  • Uitstekende Japanse groene thee van biologische teelt.
  • Constante laboratoriumtests voor absolute voedselveiligheid
  • Volledige traceerbaarheid, van de theeplant tot de consument
  • Exclusieve verwerking van biologische groene thee uit de prefecturen Kagoshima, Kyoto en Shizuoka.
  • Langetermijncontracten met lokale biologische theeboeren om een constante kwaliteit te garanderen
  • Verdere verwerking en verpakking in gecertificeerde fabrieken
  • Gemaakt in Japan, met de best mogelijke versheid.