Zoetstoffen

Op deze pagina zijn diverse biologische zoetstoffen te vinden. Deze zoetstoffen hebben een fijne zoetkracht en zijn gezonder dan gewoon tafelsuiker. Zo vind u hier onder andere Stevia, Vloeibare zoetstoffen, biologische suikers en honing. Deze producten zijn een goed alternatief voor suiker in uw thee, koffie of om te gebruiken tijdens maken van een dessert.

... Lees meer
Items 1-24 of 38
Grid List
Sort By
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,32
Levertijd wordt berekend...
As low as € 35,68
Levertijd wordt berekend...
As low as € 440,38
Levertijd wordt berekend...
As low as € 3,33
Levertijd wordt berekend...
As low as € 7,39
Levertijd wordt berekend...
Special Price € 208,81 Advies prijs € 261,01
Levertijd wordt berekend...
As low as € 7,54
Levertijd wordt berekend...
As low as € 5,12
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,96
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,81
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,78
Levertijd wordt berekend...
As low as € 238,44
Levertijd wordt berekend...
As low as € 58,71
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,85
Levertijd wordt berekend...
As low as € 3,13
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,60
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,77
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,44
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,71
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,45
Levertijd wordt berekend...
As low as € 175,62
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,34
Levertijd wordt berekend...
As low as € 8,19
Levertijd wordt berekend...
As low as € 10,26

Verschillende soorten zoetstoffen in ons groothandels assortiment

Het gebruik van zoetstoffen is wereldwijd flink toegenomen. De exponentiële groei van de inname van suiker zit vooral in de laatste decennia. Het probleem van een (te) grote inname van suiker is dat dit tot overgewicht en andere gezondheidsklachten kan leiden.

Bovendien zit suiker in steeds meer producten verwerkt, zodat u er onbewust toch veel van binnen kunt krijgen, zelfs al vermijdt u zoetigheid als snoep en gebak. Natuurlijke zoetstoffen zijn een alternatief.

Alternatieve zoetstoffen

Onder meer door de negatieve gevolgen voor de gezondheid van een overmatige inname van suiker, is er een groeiende vraag naar alternatieve zoetstoffen. Het gaat dan met name om natuurlijke zoetstof met een lage GI (Glycemische Index).

Ook zijn er mensen die bewust kiezen voor een suikerarm dieet. Vehgro is een groothandel biologische producten die verschillende suikervrije producten en alternatieve zoetstof in het assortiment heeft opgenomen.

Wat is precies de Glycemische Index?

De Glycemische Index (GI) is een maat die gehanteerd wordt om het effect dat koolhydraten (waaronder suikers) op de bloedglucosespiegel hebben te meten.

Koolhydraten met een hoge waarde worden snel afgebroken door de spijsvertering en geven hun glucose snel aan de bloedbaan af. Deze koolhydraten hebben een hoge Glycemische waarde. Koolhydraten die langzaam worden afgebroken daarentegen, hebben een lage waarde in de Glycemische Index.

Wat is de meest gezonde zoetstof?

Er zijn verschillende soorten zoetstoffen beschikbaar op de markt, en de gezondheidseffecten kunnen variëren afhankelijk van de soort zoetstof en de hoeveelheid die je gebruikt. Sommige zoetstoffen worden als veiliger beschouwd dan andere, en sommige worden zelfs aanbevolen als een gezonde vervanger voor suiker.

Eén van de meest gezonde zoetstoffen die vaak wordt aanbevolen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de bladeren van de steviaplant. Het is tot wel 300 keer zoeter dan suiker, maar heeft geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook heeft het geen invloed op tandbederf omdat het niet fermenteerbaar is voor de bacteriën in de mond.

Het is ook belangrijk om te weten dat het beter is om te vertrouwen op de natuurlijke zoetstoffen dan de kunstmatige zoetstoffen. Er zijn ook andere natuurlijke zoetstoffen zoals honing, agave, maple syrup, enz die gebruikt kunnen worden als vervanger van suiker.

Rol van suikers

Suikers zorgen voor een hoge Glycemische waarde. In onze biologische groothandel hebben we daarom voldoende zoetstoffen die een gezonder alternatief zijn. Wat dacht u van de zoetstof Stevia? Wist u dat deze een Glycemische Index van 0 heeft. Een hoge GI staat gelijk aan een waarde van 70 of hoger. Een lage GI zit onder de 55. Stevia heeft de best mogelijke waarde.

Ahornsuiker – Canadese zoetigheid

Ahorn in het Engels is ‘Maple’. De Maple Leave prijkt trots op de Canadese vlag: ahornsuiker en -siroop is een typisch Canadese specialiteit. De suikers zijn afkomstig uit het sap in de suikeresdoornboom. In de lente worden in deze bomen kleine gaatje gemaakt om de sappen af te kunnen tappen. Van de sappen wordt vervolgens ahornsiroop gemaakt. Dat vindt plaats door kristallisatie en een complex proces van verdamping. Wist u dat ahornsuiker schaars is?

Productie per boom

Uit één boom kan per jaar maar zo’n 2 tot 3 kilogram suiker worden geproduceerd. Dat maakt deze zoetstof relatief schaars. Ahornsuiker smaakt een beetje naar karamel met een vleugje zoethout. De suiker wordt vaak gebruikt op pannenkoeken, gebak, in de thee en als laagje over geflambeerde nagerechten. Wie ahornsuiker in huis haalt, bezit een absolute delicatesse.

Biologische premium honing

De premium honing van Vehgro is een product met biologisch certificaat en van de hoogste kwaliteit. Dit product is geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. Het is het streven van Vehgro alleen producten van de allerhoogste kwaliteit aan te bieden, afkomstig uit regio’s over de hele wereld.

Waar het product ook vandaan komt: in Europa vindt de laatste controle plaats en wordt het product – zo ook onze zoetstoffen – van verpakking en label voorzien.

De zoetstof Erythritol

Bent u al bekend met de zoetstof Erythritol? Deze zoetstof heeft een zoetende kracht die 0,6-0,8 maal die van gewone suiker bedraagt. De zoetstof is van natuurlijke oorsprong en zit onder meer in fruit, kaas, sojasaus, wijn en paddenstoelen.

Het bijzondere van Erythritol is dat het de enige Polyool is zonder caloriewaarde. Erythritol wordt bijna volledig opgenomen in de dikke darm en vervolgens via de urine uitgescheiden. Wordt ook vaak in kauwgom gebruikt.

Erythritol en voedselveiligheid

In 1999 werd de zoetstof Erythritol goedgekeurd door een Gezamenlijk Comité Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van JECFA – een combinatie van krachten van de WGO en de FAO. Het Wetenschappelijk Comité voor Menselijke Voeding (WCMV) besloot in 2003 dat Erythritol veilig te gebruiken is voor mensen. WCMV is de voorloper van de EFSA, dat het onderzoek van de WCMV in 2015 bevestigde. Erythritol is dus absoluut veilig te gebruiken.

Hoe is Erythritol te gebruiken?

U vindt de zoetstof onder meer in kauwgom, snoep, koekjes, desserts, koolzuurhoudende frisdrank en jam. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de zoetstof goed oplost in water. Vaak wordt het stofje met andere zoetstof gecombineerd om zo de houdbaarheid van producten, met name gebaksoorten, te kunnen verleggen. Daarnaast kan het helpen om onaangename smaken – wrang, bitter – te verhullen, in combinatie met andere zoetstoffen.

Erythritol aanschaffen

Erythritol kopen? Het is een goed alternatief voor suiker. Een belangrijk voordeel is dat deze zoetstof een Glycemische Index van rond de 0-1 heeft, vergelijkbaar met Stevia. Veel beter dan suiker.

De zoetstof Stevia

Stevia heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. Zo bezit het geen calorieën en werkt het maar liefst 200-300 keer zo zoet als suiker. De Glycemische Index van Stevia is, zoals gezegd, 0. Stevia komt uit de Steviaplant, een plantje dat in Zuid-Amerika al eeuwenlang als zoetmiddel gebruikt wordt. Om de zoetstof uit de plant te halen, worden de bladeren onder water geweekt.

Zuivering van de oplossing

Uit de geweekte bladeren ontstaat een waterige oplossing. Deze wordt gezuiverd en daarna gedroogd. Wat overblijft zijn de kristallen Steviol Glycoside. Een nadeel van Stevia is dat de nasmaak aan de bittere kant is. Deze neemt af als Stevia met andere zoetstoffen wordt gemengd, zoals het hierboven beschreven Erythritol.

De stof Steviolglycosiden wordt door het menselijk lichaam niet opgenomen, pas als de stof door het lichaam is omgezet in Steviol.

Steviolglycosiden zijn veilig

In 2008 was de JECFA verantwoordelijk voor het beoordelen van het stofje Steviolglycosiden. Deze werd beoordeeld als veilig. Twee jaar later volgde ook het oordeel van EFSA (European Food Safety Authority): veilig.

Wel werd er aangegeven dat de maximale hoeveelheid van Stevia in voedingsmiddelen zorgvuldig bepaald moest worden om het risico te vermijden dat de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname: voorgeschreven dosis) overschreden zou kunnen worden.

Het gebit: Steviolglycosiden vs. suikers

Een belangrijk voordeel van Steviolglycosiden ten opzichte van ‘normale’ suikers is dat er geen nadelige effecten blijken te zijn op het gebit door inname. Ook heeft het stofje geen invloed op het gehalte van het bloedsuiker/insuline. Stevia kan ook door diabetici worden gebruikt.

Kokosbloesemsuiker: wat is dat?

Kokosbloesemsuiker kopen? Het wordt ook wel kokossuiker of kokospalmsuiker genoemd. Deze natuurlijke suiker wordt gewonnen uit kokosbloesem. Het is een ongeraffineerde vorm van suiker, met goede voedingsstoffen (vitamines B, ijzer, kalium, zink, magnesium) en een beperkte Glycemische Index (rond de 30-35).

Kokosbloesemsuiker wordt de ‘gezondste’ vorm van suiker genoemd en daar is wel wat voor te zeggen. Daarnaast is de smaak erg lekker.