Honing

Welkom op de biologische honing pagina met honing die op biologische wijze is gemaakt. Honing is zeer geschikt als natuurlijke zoetstof om onder andere warme dranken een zoete smaak te geven.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Bijenpollen Biologisch hoofdafbeelding
    Bijenpollen Biologisch SKU: 40010-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 6,53 incl. BTW: € 6,92
  2. Bloemenhoning Oekraïne 25 kg hoofdafbeelding
    Bloemenhoning Oekraïne 25 kg SKU: 300031
    Speciale prijs € 184,53 incl. BTW: € 195,60 Advies prijs incl. BTW: € 244,50 Vanaf incl. BTW: € 171,15
  3. Honing Biologisch hoofdafbeelding
    Honing Biologisch SKU: 130001-conf
    Waardering:
    100%
    Vanaf € 210,71 incl. BTW: € 223,35
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Honing biologisch: goed voor mens, dier, milieu

Hoe puur is honing biologisch?

Honing biologisch is honing die op biologische wijze is gemaakt. Om te bepalen of honing biologisch is, wordt gekeken naar de beplanting waar bijen van eten voor het produceren van hun nectar. Als de beplanting geheel biologisch is, mag het biologische honing worden genoemd.

Verschillende soorten honingen

Het is de imker die bepaalt, door middel van het plaatsen van bijenkasten, waar de bijen van kunnen eten. Bekend van bijen is dat ze in de nabijheid van hun kasten blijven.

Voor honing biologisch genoemd mag worden, moet deze aan flink wat eisen voldoen. De belangrijkste eis is dat de bijen worden gehouden in een gebied waar binnen een straal van 3 kilometer geen drukke wegen of industrie voorkomen, noch mogen er chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

De luxe van ‘biobijen’

De raten en de delen van de kast waarin biologische bijen worden gehouden, mogen niet op chemische wijze zijn ontsmet. Als er ziekten voorkomen onder de bijen, dan worden deze op geheel natuurlijke wijze behandeld.

Biologische imkers mogen ook geen chemische beits of verf gebruiken in en op hun kasten. Dat heeft een belangrijke reden: bijen zijn erg gevoelig voor chemische middelen, deze kunnen hun gezondheid gemakkelijk negatief beïnvloeden. Bio bijen worden in alles ontzien.

Waarom de mens de bij nodig heeft

Honing is natuurlijke harstikke lekker, maar wel een luxe. De bestuiving van voedsel is iets waarvoor we bijen absoluut nodig hebben. Als bijen niet konden bestuiven, dan zou de oogst van boeren er flink op achteruit gaan. Daarom mogen we best ‘lief’ zijn voor de bij. Door alleen biologische honing te kopen, bent u ervan verzekerd dat het welzijn van de bij in acht wordt genomen. Bovendien is biologische honing gewoon een stuk lekkerder dan andere honing.

Maar wij "stelen" de honing van de bijen toch? Hebben de bijen hun eigen honing niet zelf nodig? Dat klopt, maar wij zijn zeker niet de enige die aan bijenhoning proberen te komen. Verschillende vogels, insecten en zoogdieren kunnen er ook niet van afblijven. Bijen produceren daarom van nature al meer honing dan ze zelf nodig hebben.

Wat is bloemenhoning precies?

Praten met uw kinderen over ‘bloemetjes en bijtjes’: die uitspraak kent u vast. De uitspraak komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Van bijen is bekend dat ze erg ‘loyaal’ zijn als het aankomt op de keuze van hun bloem: zolang hier nectar in zit, blijven ze ernaar terugkeren, zelfs al zijn er voldoende alternatieven.

Bloemenhoning is honing die gemaakt wordt door bijen die naar een bepaald soort bloem vliegen. Zo heeft u bijvoorbeeld acaciahoning en lindehoning.

Wanneer mag het ‘bloemenhoning’ worden genoemd?

Dit heeft te maken met de pollen in de honing. De honing moet voor minstens 90% pollen van een bepaalde soort bloemen bevatten, voor hij naar de bloem vernoemd mag worden. ‘Bloemenhoning’ als algemene term, ziet u vaak in de supermarkt: dit is honing waarvan de herkomst van de door de bijen bestoven bloem niet te herleiden is, maar acaciahoning is specifiek afkomstig van de acaciabloem.

Wat is koud geslingerde honing?

Het staat vaak op etiketten: ‘koud geslingerd’, maar wat bedoelen producenten hier eigenlijk mee? U kunt honing alleen maar koud slingeren, niet warm, want dan smelt de bijenwas. Door de imker wordt eerst de was weggehaald van de honingraten waarmee de honing verzegeld is. Dan verwijderd de imker de honing van de raten door de raten in een centrifuge te plaatsen. Deze slaat de honing vervolgens uit de raten. Bij dit proces wordt er niets verhit. Dus geslingerde honing is altijd koudgeslingerd.

Wat is dan de toegevoegde waarde van de term? Wel, vaak wordt na het slingeren de honing nog verhit. Met de term 'koudgeslingerd' geeft een producent aan dat zijn honing na het slingeren niet is verhit.

Waarom honing verhitten?

Mensen zijn gewend aan vloeibare honing. Dit is ook het makkelijkst te smeren op brood, of toe te voegen aan de thee. Maar honing kristalliseert. De honing wordt hierdoor hard en korrelig. Men verhit daarom honing om hem vloeibaar te krijgen en ook om te voorkomen dat hij weer opnieuw kristalliseert. Er kleeft echter een zeer groot nadeel aan. Van nature bevat honing veel stuifmeelkorrels, vitaminen, eiwitten en enzymen. De stuifmeelkorrels zorgen voor kristallisatie. Honing die niet meer kristalliseert is op zo'n hoge temperatuur verhit, dat alle vitaminen, eiwitten en enzymen verloren zijn gegaan. Alle goede eigenschappen van de honing zijn vernietigd en wat overblijft is slechts een stroperige zoetstof zonder al te veel voedingswaarde.

Onze honing is natuurlijk niet verhit, want bij ons staat biologische, natuurlijke voeding bovenaan. Je zult dus zien dat onze honing kristalliseert. Kristallisatie is niet erg. Het is een natuurlijk proces en verandert niets aan de kwaliteit van de honing. In feite zou je juist kunnen zeggen dat gekristalliseerde honing laat zien dat ze nog vol vitaminen, eiwitten en enzymen zit. Onverhitte honing (ofwel koudgeslingerde honing) noem je daarom rauwe honing.

Hoe honing te verhitten

Mocht je desondanks toch graag een vloeibare, maar rauwe honing op je brood of pannenkoek smeren, dan kun je de gekristalliseerde honing wel op verantwoorde wijze opwarmen. Stop de honingpot in een pannetje met voorverwarmd water van niet meer dan 40 graden en laat de honing zo langzaam smelten. Topkwaliteit honing wordt niet boven lichaamstemperatuur verhit. Dit is namelijk dezelfde temperatuur als die in de bijenkast wordt aangehouden.

Wat zit er precies in honing biologisch?

Biologische honing is ontzettend zeldzaam, omdat het aan strenge eisen moet voldoen. Maar u proeft de kwaliteit van de honing gelijk. Als honing biologisch is, bestaat deze voor plusminus 80% uit suikers en 17% water. De drie restprocenten bestaan uit stuifmeel, vitaminen, eiwitten, enzymen en overige stofjes. Honing is een koolhydraat (enkelvoudig) en kan voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen. Dat komt door de Glycemische waarde: honing wordt snel opgenomen door het bloed, in tegenstelling tot andere koolhydraten. Dat geldt ook voor andere natuurlijke suikers, plus voor de meeste zoetstoffen.

Biologische honing prijs

Honing aan de prijs? Bio honing is duurder dan andere vormen van honing. Dat is ook niet zo gek: biologische honing is een absoluut topproduct. Het heeft de beste smaak, plus het voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Daarnaast is het gemaakt met aandacht voor dier en milieu. Kortom: biologische honing is een win-win-winsituatie voor mens, dier en natuur.

Copyright © 2022 Vehgro. Alle rechten voorbehouden.