Suikers

Op zoek naar natuurlijke en/of biologische suikers? Dan zit u bij ons goed, want wij hebben een ruim aanbod van diverse natuurlijke suikers die een zeer geschikt alternatief zijn voor gewoon tafelsuiker.

... Lees meer
14 Items
Sort By
Levertijd wordt berekend...
As low as € 3,61
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 5,00
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 6,69
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 9,21
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 6,00
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,97
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,67
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 2,94
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 5,86
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 6,37
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,17
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 9,07
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,23
excl. BTW
Levertijd wordt berekend...
As low as € 4,06
excl. BTW

Suikers wat zijn dat eigenlijk?

U heeft suikers in veel verschillende vormen. Allereerst moet u onderscheid maken tussen natuurlijke en die van synthetische oorsprong. Natuurlijke suikers zijn de zoetstoffen die je in de natuur tegenkomt en die al dan niet geraffineerd kunnen.

Het gaat onder meer om rietsuiker, maar of suikers in fruit. Synthetische suiker is altijd toegevoegde suiker: het zit niet in het product zelf (zoals fruitsuiker), maar wordt later toegevoegd voor een specifiek smaakeffect.

Wat zijn suikers precies?

Er bestaan talloze soorten suiker. Het is allereerst belangrijk onderscheid te maken tussen suikers die uit slechts één molecuul bestaan (‘monosacchariden’) en suikers die bestaan uit twee moleculen (‘disachariden’). Monosacchariden zijn onder meer fructose, glucose en galactose. Disachariden zijn onder andere maltose (moutsuiker), trehalose, sacharose en lactose (melksuiker). Sacharose staat in de volksmond bekend als doodgewone kristalsuiker.

Een hoop verschillende benamingen

Een hoop moeilijke namen zijn het, die de meeste mensen niet veel zullen zeggen. Op de verpakkingen van producten wordt daarom vaak een driedeling gemaakt. Het onderscheid is dat tussen natuurlijke, geraffineerde en van nature aanwezige suikers.

Onder geraffineerde suikers vallen onder meer rietsuiker, druivensuiker, kristalsuiker en basterdsuiker. De écht natuurlijke suikers zijn honing, ahornsiroop, palmsuiker, agavesiroop en ahornsiroop (maple sirup).

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers zijn de suikers die van nature aanwezig zijn in producten. Het gaat dan om onbewerkte producten als groenten, fruit en zuivel. Plukt u een appel uit een boom, of haalt u een tomaat van het veld, dan ziet hier suiker in.

Een appeltaart is een goed voorbeeld van een combinatie van natuurlijke en toegevoegde suikers: de suiker in de appels is van nature aanwezig, terwijl de suiker in het deeg is toegevoegd. Beide suikers zijn in de taart verwerkt.

Wat zijn zoetstoffen?

Suiker is een zoetstof, maar niet alle zoetstoffen zijn suiker. Zoetstoffen geven voeding een zoete smaak – een smaak die door veel mensen als aangenaam wordt ervaren. Zoetstoffen zijn er in verschillende vormen en maten. 

Wat wordt bedoeld met ruwe suikers?

Ruwe suiker is de suiker in zijn ‘originele’ vorm, voor deze door mensen is bewerkt. Een andere term voor ruwe suiker is onbewerkte suiker. Er gaan geluiden op dat dit goede suikers zijn, omdat mensenhanden er niet mee ‘geknoeid’ mee hebben. Eén ding is zeker: ongeraffineerde suikers zijn de meest natuurlijke suikers. Bij Vehgro kunt u verschillende vormen van onbewerkte suikers aanschaffen, bijvoorbeeld onbewerkte rietsuiker.

Waarom ruwe suikers?

Probeer het eens uit en merk gelijk het verschil met geraffineerde suikers zoals u die uit de supermarkt gewend bent: proef de smaak van puur natuur. Er gaat een nieuwe wereld voor u open.

Geraffineerde suikers: wat zijn dat?

Raffineren is een ander woord voor ‘bewerken’. Geraffineerde suikers zijn suiker die in de fabriek zijn ‘schoongemaakt’ voor in de winkel komen te liggen of in een product worden verwerkt.

Als u suiker gaat raffineren, krijgt dit vaak de fraaie witte kleur zoals u die gewend bent uit de supermarkt. Een voordeel van bewerkte suiker is dat dit vaak langer houdbaar is dan ruwe suiker. Om die reden alleen al maken producten vaak gebruik van geraffineerde suikers.

Kent raffineren ook nadelen?

Raffineren heeft een paar voordelen: de suiker wordt langer houdbaar en mooi wit, maar het houdt ook in dat de goede stoffen in de suiker worden weggespoeld. In ongeraffineerde suiker zit onder meer magnesium, kalium, plus vitamines B1-3. 

 

Ahornsuiker en kokosbloesemsuiker

Vehgro heeft uiteenlopende vormen van natuurlijke suiker, waaronder ahornsuiker (de alom bekende suiker of siroop van de Canadese Maple tree). De natuurlijke suikers van Vehgro zijn afkomstig uit de natuur (100% natuurlijk) en voor het grootste gedeelte ook nog eens biologisch.

Waarom ongeraffineerde suiker?

Een voordeel van ongeraffineerde suiker is dat het niet gezuiverd is. Er vindt wel bewerking plaats, maar deze is minimaal. Ongeraffineerde suikers benaderen suikers in hun natuurlijke staat.

Ruwe suikers en voedingsstoffen

In ongeraffineerde suikers zitten voedingsstoffen die uit bewerkte suikers zijn verdwenen. Er blijft een beperkt percentage gezonde voedingsstoffen over en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Koolhydraat of suiker?

Wist u dat suikers koolhydraten zijn maar niet alle koolhydraten suikers zijn? Suikers worden vaak ook ‘snelle suikers’ genoemd, omdat ze veel sneller door het bloed worden opgenomen dan andere koolhydraten.

‘Snelle koolhydraten’ is eigenlijk een betere benaming. U vindt op het etiket van producten vaak de vermelding ‘Koolhydraten, waarvan suikers…’ terug. H