Vloeibare Zoetstoffen
Welkom op de vloeibare zoetstoffen pagina met producten van goede kwaliteit. Hier vindt u diverse biologische zoetstoffen in vloeibare vorm om te gebruiken in onder andere warme dranken.
Wat zijn vloeibare zoetstoffen?
Vloeibare zoetstoffen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zoetstoffen in een vloeibare toestand. Denkt u aan zoetstof, dan denkt u in eerste instantie meestal aan suiker.
Suiker is vooral bekend van de 1 kilogram verpakkingen kraakwit geraffineerd suiker zoals u dit in de supermarkt kunt kopen. Suiker is echter maar één van de vele verschillende zoetstoffen die er zijn. Sinds enkele jaren zijn er ook vloeibare zoetstoffen op de markt, waaronder ook Stevia.
Wat is Stevia vloeibaar?
Stevia vloeibaar is de vloeibare variant van de zoetstof uit het Stevia Rebaudiana plantje. De zoetstof is verkrijgbaar als zoetje, maar ook in vloeibare vorm. Vaak heeft u slechts een paar druppels nodig van vloeibare Stevia om een gerecht, zoals een baksel, mee zoet te krijgen.
De zoetstof in Stevia zit in de bladeren van de plant. De werkzame stof wordt gewonnen door de plantjes te weken en het water met concentraat vervolgens te drogen, zodat de stof overblijft.
Waar vindt u deze bladplant?
U vindt de bladplant Stevia Rebaudiana van oorsprong in Zuid-Amerika. Het plantje groeit met name in hoge concentraties in Paraguay en Brazilië. In Zuid-Amerika wordt de plant al sinds eeuwen gebruikt in de thee, evenals als traditionele medicijnen.In Europa is de plant nog niet zo lang bekend. Het is minder dan twee decennia geleden dat Stevia officieel werd goedgekeurd door de voedselwareninstantie in de Europese Unie en op grote schaal te verkrijgen is.
Hoe wordt Stevia gewonnen?
Het Stevia extract wordt uit de bladeren van de Stevia Rebaudiana gewonnen. De zoetstof van de plant zit alleen in de groene blaadjes. Deze worden gemalen en vervolgens in heet water geweekt. De ontstane brei wordt gezuiverd en vervolgens gedroogd.
In het plantje vindt u de zoetstoffen Rebaudioside en Stevioside, die onder de gemeenschappelijke noemer ‘Stevioglycosiden’ vallen. Deze Stevioglycosiden vormen de werkzame zoetstof in de plant.
Stevia als vloeibare zoetstof
De Stevia zoetstof is ook vloeibaar te verkrijgen. Vloeibare Stevia wordt onder meer gebruikt in cocktails, smoothies, gezondheids shakes, yoghurt en kwark. Daarnaast kunt u bakken met Stevia. aan een paar druppels heeft u in de meeste gerechten genoeg. 2-3 druppels stevia zoetstof vloeibaar staat gelijk aan een eetlepel suiker.
Stevia bevat geen calorieën en een Glycemische waarde van 0: ideaal voor diabetespatiënten, omdat het de bloedspiegel niet negatief beïnvloedt.
Steviolglycoside gebruiken
De zoetstof die in Zuid- en sommige delen van Centraal Amerika gewonnen wordt, is in talloze gerechten te gebruiken, onder meer koffie, thee, maar ook baksels en hartige gerechten.
Pure Stevia is maar liefst 200-300 keer zo zoet als suiker uit de supermarkt. Met Stevia haalt u dus een absoluut krachtbommetje in huis. U hebt aan enkele druppels genoeg voor een vurig zoete smaak. Al kan de nasmaak van Stevia (bitter, intens) als onaangenaam worden ervaren.
Waar gebruikt u pure Stevia voor
U gebruikt vloeibare zoetstoffen voor onder meer yoghurt, kwark en smoothies met unieke eigen twist. Voeg enkele druppels Stevia toe voor het maken van een gezonde frisdrank, arm aan suiker en calorieën. Bakken met Stevia kan tot op temperaturen van 200 graden Celsius. Stevia is een erg krachtige zoetstof, dus het is aan te raden hier niet te veel tegelijk van toe te voegen.
Is Stevia de ultieme vervanger van suiker?
Vloeibare zoetstoffen worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt, Stevia dus ook. Stevia is erg krachtig, smakelijk (soms met nasmaak) en vrij van koolhydraten. Stevia is een goed alternatief voor iedereen die aan de lijn is, of op zijn gewicht wil letten. Daarnaast is Stevia ideaal voor Diabetici (let wel op in combinatie met sommige medicijnen) omdat het een Glycemische Index van 0 heeft.Stevia is niet slecht voor de tanden
Gaatjes komen nogal eens voor bij (kleine) kinderen. Maar ook volwassenen hebben er nogal eens last van. Met suiker en de meeste andere zoetstoffen is de kans op gaatjes groter dan met stevia. Suiker is de grote boosdoener die heeft gezorgd voor een forse toename in de gevallen van tandverderf bij mensen in de twintigste en de eenentwintigste eeuw.Hoe veilig is Stevia?
Er is in principe niets mis met Stevia. De zoetstof uit Zuid-Amerika is uitvoerig getest is door de voedselwarenautoriteit van de Europese Unie en er zijn geen problemen mee gevonden.
Natuurlijk moet u er net als suiker niet te veel van binnen krijgen. Aangeraden wordt een grens van 4 milligram per kilo aan lichaamsgewicht per dag: dat is 240 milligram voor iemand van 60 kilogram. Stevia is in die verhouding ook veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
Kent Stevia ook nadelen?
Vloeibare zoetstoffen zijn niet per definitie gezond. Dat geldt ook voor Stevia. Stevia werkt vaak geleidelijk en zorgt voor een minder ‘harmonische’ smaakbalans dan gewone suiker. Dat is althans vaak de beleving. Sommige mensen vinden de nasmaak erg sterk en onprettig. Deze wordt nogal eens omschreven als ‘metaalachtig’. Kortom: Stevia is niet bij iedereen zo geliefd als suiker. Ook gaat Stevia niet met alle medicijnen goed samen, met name Lithium.Is Stevia gezond?
Vloeibare zoetstoffen zijn alternatieven voor ‘gewone’ suiker. Maar zijn ze ook echt gezond? Stevia is zowel verkrijgbaar als vloeibare zoetstof en in de vorm van zoetjes (pillen). Stevia is minder ongezond dan suiker, maar niet per se gezond.
De zoetstof bevat geen calorieën en heeft een Glycemische Index van 0. Maar verder draagt Stevia niet direct iets bij aan een gezond dieet. Mensen houden van zoet, want zoet is lekker. Stevia is de gezondste optie om te verwennen.
Overige vloeibare zoetstoffen: Agavesiroop
Ook Agavesiroop is een natuurlijke vloeibare zoetstof. Agavesiroop is siroop afkomstig van de agaveplant. Deze komt voor in Zuid-Amerika en het zuidoosten van de Verenigde Staten. De plant wordt doorgaans met Mexico geassocieerd, waar de plant al eeuwenlang wordt gebruikt.
In Europe en het Westen is agavesiroop een relatief nieuwe ontdekking. De suiker zit in het sap van de plant. Door de (oude) Mexicanen werd het sap gekookt om agavenectar te maken.
Waar wordt Agavesiroop tegenwoordig voor gebruikt?
Tequila, u kent de alcoholische drank vast wel. De vloeibare zoetstoffen worden gebruikt (de gefermenteerde suikers erin althans) voor de productie van tequila: één van de grootste – en bekendste – exportproducten van Mexico. Ook wordt de plant gebruikt in traditionele geneeskunde.Agavesiroop: hoe maken ze dat?
De plant wordt gesneden en vervolgens geperst om de suikerachtige vloeistof te extraheren. In deze vloeistof zit veel suiker, plus fructanen. Fructanen bevorderen de stofwisseling.
In de agavesiroop zit wel een hoog gehalte fructose, dat ontstaat bij de verwerking van het stofje. Fructose in grote hoeveelheden is ongezond, heeft een lage Glycemische Index. Agavesiroop is dus een goed alternatief voor mensen die goed op hun bloedspiegel moeten letten.
Wat is ahornsiroop?
Ahornsiroop is een product dat gemaakt wordt uit het sap van de esdoorn. Deze siroop staat bekend als erg zoet. Esdoornsiroop wordt met name gemaakt in Canada (maar liefst 80% van de wereldproductie). De Maple Leave (het blad van de esdoorn) prijkt niet voor niets op de Canadese vlag.
De esdoornbossen worden ook wel ‘suikerbossen’ genoemd. Opvallend is dat het oogstseizoen slechts 6 weken lang is, namelijk vanaf begin maart tot eind april. Bijzonder delicaat dus.
Aftappen van esdoornsap
Waarom wordt de lente als oogstseizoen van de vloeibare zoetstoffen genomen? Dat heeft alles te maken met de temperatuur. Deze dient overdag boven de nul graden uit te komen, terwijl het ’s nachts juist moet vriezen.
De nachtelijke vorst zorgt voor druk op de stam, waardoor het sap opstijgt en er nieuw sap wordt aangemaakt. Overdag – als het dooit – daalt het sap en wordt het geoogst. Er kan pas worden getapt bij een boom van minstens 40 jaar oud!